Hopp til innhold
OlafK

Hvor perfekt trenger det å være?

Recommended Posts

Som overskriften, hvor perfekt trenger presentasjon av fluen være? Og hvor viktig er fluevalget?

Er passert 50, og har fisket i små lakseelver siden barneskolen. Men hovedsaklig med mark og sluk. De siste årene har jeg derimot hatt fluestanga med meg i elva, og av og til også tatt den frem, hvis ingen så meg. Ikke alltid jeg har vært særlig stolt av måten flua har kommet seg ut i vannet.

I fjor sommer var jeg i ei fin lita elv i Sogn, Naustdalselva. Fisket meg nedover sonen, og utpå kvelden kom jeg i snakk med en Bergenser som virkelig hadde dreisen på dette med å holde flua i lufta. Jeg forklarte til han at jeg var fullstendig nybegynner når det gjaldt fluefiske, og hjelpsom som han var så viste han meg hvor i kulpen fisken stod, og hvor det var best å fiske for å ha håp om fast fisk. Det var viktig å bruke små fluer også, i riktig mønster. Jeg viste han fluebeholdningen min, fra år tilbake. Av ansiktsuttrykket hans å tolke, så var det ikke særlig imponerende, men han plukket da ut et par stykker for skams skyld.Tok noen kast etter at han forsvant fra kulpen, uten suksess. 

Dagen etter startet jeg med det jeg mener jeg kan best, og landet et par mellomlaks på mark og sluk. Gikk deretter nedover for å prøve "god-kulpen" med flue. Der stod det en kar og fisket, men pakket sammen da jeg kom. Det var formannen i elvelaget, og hadde stått der et par timer uten å kjent noe. Han bekreftet det Bergenseren fra kvelden før hadde fortalt angående fluevalg, små og lysebrune skulle det være, hvis jeg husker riktig. Han burde egentlig gitt meg en fra sin egen samling, for det var ikke sprekt å velge i hos meg.

Vel, for å komme til poenget, jeg satte på en halvstor dobbelkroka "Vi-menn"-fluen, som hadde vært med meg på tur i sikkert 30 år uten å ha blitt brukt. Så langt ifra lys og liten som anbefalingene kunne blitt. Fikk komla den ut i elva, på et slags vis. Tredje kastet, og der satt den. Laks på 4-5 kilo.

Så, hvor viktig er egentlig fluevalg og presentasjon??

 

Som norlænning så tror jeg haillet er viktigst:tongue:

 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på sosiale medier/andre steder

Fluefiske etter laks er ingen presisjonssport. Men flua må oftest komme nær og brått på fisken. Særlig når vannet er kaldt, har det liten vits å bare pælme. Det er ingen fasit for hvilken flue som gjelder. Trolig gjorde du noe helt rett ved å servere en større og forskjellig flue fra det som ble brukt og var "fasit." Det kan ofte få trasig laks til å hugge. 

Og en veldig fornøyelig historie som du har! 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på sosiale medier/andre steder

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Svar på denne tråden...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Laster...

×
×
  • Legg til ny...