Hopp til innhold
Trazan

Slår alarm om funn av tilsetningsstoff i norsk oppdrettslaks

Recommended Posts

Så er vi i gong igjen.

Prøveresultat av oppdrettslaks  i Tyskland viser funn av tilsetningsstoff som er 3 gonger nivået for tillatt grenseverdi i EU:

http://www.vg.no/nyheter/innenriks/laks/slaar-alarm-om-funn-av-tilsetningsstoff-i-norsk-oppdrettslaks/a/23877229/ 

Oppdrettsbransjen forsvarer seg på vanleg måte og veit som alltid best:

Kommunikasjonsdirektør Ola Helge Hjetland i Marine Harvest, verdens største lakseprodusent, mener Greenpeace-rapporten er misvisende.

– De har slått sammen nivåene av ethoxyquin og en metabolitt som kalles ethoxyquin dimer. Nivåene av ethoxyquin er langt lavere enn det Greenpeace fremstiller det som i rapporten, skriver Hjetland i en e-post.

Han mener nivåene Greenpeace viser til er langt fra skadelige, og at de ikke er over grensen for akseptabelt daglig inntak.

Kommunikasjonsdirektøren hevder videre at du kan spise 25 porsjoner Marine Harvest-laks hver dag, hele livet, uten å overskride WHO sin anbefalte inntaksgrense.

– Det er trygt å spise oppdrettslaks, også med nivåene Greenpeace har funnet. Helsedirektoratet anbefaler faktisk alle, inkludert ammende og gravide, å spise mer laks. Jeg stiller meg derfor undrende til at Greenpeace har valgt å fokusere på dette.

Det at Helsedirektoratet anbefaler at folk flest bør ete meir laks, er vel ikkje heilt det same som at det vert anbefalt å ete meir oppdrettslaks! Kvifor tillater vi oppdrettsbransjen å kalle oppdrettslaks for LAKS? Det er etter både feil og svært misvisande. Oppdrettslaks er oppdrettslaks og LAKS er LAKS! Ferdig med det!

Klikk for å se kommentarene

  • Like 1

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på sosiale medier/andre steder
  • [[Template core/front/sharelinks/email is throwing an error. This theme may be out of date. Run the support tool in the AdminCP to restore the default theme.]]

Samme gamle jamret om at O-laks ikke er menneskemat og at enkelte slår seg på brystet og påstår att de kun spiser vill fisk.  Nå er det vel en gang slik at vill laks har vi ikke i de mengder at vi kan tilby dette i alle landets dagligvare forretninger, ei heller kan vi tilby fersk vill hvitfisk tilpasset et vanlig husholdningsbudsjett.  Dette er vel egentlig noe en unner seg en gang i blant, og velger O-fisk til hverdagsmiddagene.  Vill laks er vel kun forbeholdt de få som enten fisker denne selv eller har anledning til å kjøpe fra en meget begrenset tilgang.  Er det meningen at samfunnet igjen skal åpne for kommersiell fangst av laksefisk i havet kun for å tilfredsstille motstanderne av matproduksjon i O-anlegg?

Kunne vært betimelig med en landsdekkende undersøkelse av kvaliteten på landbruksvarer og hva disse inneholder.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på sosiale medier/andre steder
  • [[Template core/front/sharelinks/email is throwing an error. This theme may be out of date. Run the support tool in the AdminCP to restore the default theme.]]

Det handler da ikke om jamring, heller om at en bør ha enkelte prinsipper. 6000 sysselsatt i oppdrettsnæringen taler vel for seg, altså ikke særlig mange når man snakker om den "nye oljen"

Avataren din gir vel ikke rom for særlig tvil om hvor du står.....

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på sosiale medier/andre steder
  • [[Template core/front/sharelinks/email is throwing an error. This theme may be out of date. Run the support tool in the AdminCP to restore the default theme.]]
11 timer siden, Puma said:

Det handler da ikke om jamring, heller om at en bør ha enkelte prinsipper. 6000 sysselsatt i oppdrettsnæringen taler vel for seg, altså ikke særlig mange når man snakker om den "nye oljen"

Avataren din gir vel ikke rom for særlig tvil om hvor du står.....

Egentlig burde jeg avstå fra å kommentere ditt innlegg men gjør det likevel fordi det er vel mer å betrakte som et personlig påhopp.

Riktignok er sysselsettingen i O-næringen isolert sett relativt liten med sine ca 7000 årsverk.   Dette er kun sysselsettingen som befatter arbeidet direkte på anleggene.  Legger man til sysselsettingen dette skaper ved bruk av handel og servicenæringer denne O-næringen er avhengig av så er nok tallene ganske annerledes.  Om du betrakter deg selv som en opplyst person burde disse realiteter være innlysende.

Hva mitt avatarbilde angår og hva du legger i dette må du nesten forklare! 

Til orientering kan det nevnes at dette fotografiet har jeg selv tatt ved et besøk i Kjerra fossepark i Numedalslågen.  Fotografiet er av teina i fossen med noen bekjente på bruen.  Dette tiltak  Kjerra Fossepark og rammene rundt  er for øvrig noe jeg støtter 100%.  Hva teksten under angår så oppfattes vel dette av opplyste mennesker som en spøk.

Da kan det være betimelig å spørre om ditt avatarbilde , -er dette deg?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på sosiale medier/andre steder
  • [[Template core/front/sharelinks/email is throwing an error. This theme may be out of date. Run the support tool in the AdminCP to restore the default theme.]]

Å velge å kjøpe o-laks pga pris, blir som å legge skiferien til Belgia pga kvaliteten på snøforholdene. Oppdrettslaks må vel være noe av det dyreste fiskeproteinet som er å oppdrive i butikk. Anbefaler røkt makrell, nydelig fisk, langt billigere enn olaks og mye mer omega 3. Sist jeg sjekka i den lokale butikken, lå røkt norsk havørret (?) (antakelig svartelista regnbue) på 2X pris sammenligna med røkt blåkveite. Sei og torsk lå på halve prisen og blandingsprodukter som fiskekaker og fiskepudding lå på rundt 1/5.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på sosiale medier/andre steder
  • [[Template core/front/sharelinks/email is throwing an error. This theme may be out of date. Run the support tool in the AdminCP to restore the default theme.]]
5 timer siden, kimwerner said:

Å velge å kjøpe o-laks pga pris, blir som å legge skiferien til Belgia pga kvaliteten på snøforholdene. Oppdrettslaks må vel være noe av det dyreste fiskeproteinet som er å oppdrive i butikk. Anbefaler røkt makrell, nydelig fisk, langt billigere enn olaks og mye mer omega 3. Sist jeg sjekka i den lokale butikken, lå røkt norsk havørret (?) (antakelig svartelista regnbue) på 2X pris sammenligna med røkt blåkveite. Sei og torsk lå på halve prisen og blandingsprodukter som fiskekaker og fiskepudding lå på rundt 1/5.

Ja jeg ser hva du skriver men er det godt med røkt makrell til middag? -som pålegg kan jeg nok følge deg.  Omega3 og Omega6 innholdet er kun høyt på den feite høstmakrellen,-den makrellen i alle fall jeg unngår grunnet transmak.  For øvrig kan man jo lese litt her http://www.matvaretabellen.no/fisk-og-skalldyr-g4 og finne at O-fisk ikke er så håpløst hva gjelder matverdi.

Endret av Nobody

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på sosiale medier/andre steder
  • [[Template core/front/sharelinks/email is throwing an error. This theme may be out of date. Run the support tool in the AdminCP to restore the default theme.]]

Ser at ein i Danmark kallar oppdrettslaksen for burlaks, etter mitt syn eit av dei betre forslaga til namn på denne "fjøsfisken" 

http://www.dn.dk/nyheder/undga-at-spise-opdraettet-norsk-laks/

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på sosiale medier/andre steder
  • [[Template core/front/sharelinks/email is throwing an error. This theme may be out of date. Run the support tool in the AdminCP to restore the default theme.]]

Legg nå merke til det som står i innlegget:

Opdrættet laks er sammen med andre aquakultur-fisk blevet udnævnt til at være en af løsningerne på at mætte jordens voksende befolkning.

Og med disse siterte ord så har man vel egentlig langt på vei indikert det som ytterst få tørr å si eller å beskrive, nemlig at jordens befolkning ikke kan fortsette å vokse, for det er jo det som er det egentlige problemet. Mennesket tilpasser seg ikke lengre naturen men vi tilpasser naturen til vår moderne livstil. Og det er ikke bærekraftig lengre, Det er det etterhvert kommet mange bevis på, og flere skal det bli. Trist men sant men hvordan dette lar seg reversere er sannelig ikke lett all den tid økonomisk vekst hele tiden avhenger av økende forbruk og mere og mere beslag på naturen, oftest av det uoprettelige slaget.

 

Endret av Salaren
  • Like 1

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på sosiale medier/andre steder
  • [[Template core/front/sharelinks/email is throwing an error. This theme may be out of date. Run the support tool in the AdminCP to restore the default theme.]]
14 timer siden, Salaren said:

Legg nå merke til det som står i innlegget:

Opdrættet laks er sammen med andre aquakultur-fisk blevet udnævnt til at være en af løsningerne på at mætte jordens voksende befolkning.

Og med disse siterte ord så har man vel egentlig langt på vei indikert det som ytterst få tørr å si eller å beskrive, nemlig at jordens befolkning ikke kan fortsette å vokse, for det er jo det som er det egentlige problemet. Mennesket tilpasser seg ikke lengre naturen men vi tilpasser naturen til vår moderne livstil. Og det er ikke bærekraftig lengre, Det er det etterhvert kommet mange bevis på, og flere skal det bli. Trist men sant men hvordan dette lar seg reversere er sannelig ikke lett all den tid økonomisk vekst hele tiden avhenger av økende forbruk og mere og mere beslag på naturen, oftest av det uoprettelige slaget.

 

Nettopp, riktig som du skriver at vi er rett og slett blitt for mange til å kunne leve etter "gamle levesett ved å høste av hva naturen alene kan produsere, vi må rett og slett "hjelpe til" litt.  Ut i fra dagens situasjon og for framtiden kan du med fordel legge inn et "må" foran tilpasse. 

Endret av Nobody

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på sosiale medier/andre steder
  • [[Template core/front/sharelinks/email is throwing an error. This theme may be out of date. Run the support tool in the AdminCP to restore the default theme.]]
Guest Asbj.R.

Uavhengig av produksjon av oppdrettslaks har det i flere år vært en kjensgjerning at vi produserer nok mat til å dekke det daglige behovet for alle mennesker på planeten. 

Problemet er at "vi rike" ikke vil dele med de fattige. 

 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på sosiale medier/andre steder
  • [[Template core/front/sharelinks/email is throwing an error. This theme may be out of date. Run the support tool in the AdminCP to restore the default theme.]]
22 timer siden, Asbj.R. said:

Uavhengig av produksjon av oppdrettslaks har det i flere år vært en kjensgjerning at vi produserer nok mat til å dekke det daglige behovet for alle mennesker på planeten. 

Problemet er at "vi rike" ikke vil dele med de fattige. 

 

I forbindelse med den siste store mediaopphausede pandemibølgen for noen år siden, mulig det var fugle eller svineinfluensa hvor folk ble skremt vettet av og stod i lange køer og ventet på sitt vaksineringstikk så husker jeg godt et intervju i en eller annen TV sendt dokumentar med flere globalt høyt respekterte vitere. Husker ikke spørsmålet men en klok herre sa ivertfall disse ord: For selve menneskeheten vil en pandemi som medfører at 1/3 av jordens befolkning dør være tragisk, men for jordkloden som økosystem så vil det være glimrende.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på sosiale medier/andre steder
  • [[Template core/front/sharelinks/email is throwing an error. This theme may be out of date. Run the support tool in the AdminCP to restore the default theme.]]

Vi produserer i dag nok mat til å brødfø 14 milliarder mennesker. Det er ikke mengden mat som er problemet, men fordelingen. 

Oppdrettslaks er noe av det dyreste proteinet man kan få kjøpt i butikker globalt sett. I Norge er olaks litt billigere, men som hovedregel er olaksen mye dyrere enn hvitfisk. Derfor blir det meningsløst å velge den pga pris. Og har du problemer med å få i deg nok omega 3, ta tran eller ha makrell i tomat på brødskiva et par ganger i uka. Utmagra makrell ligger langt over i omega 3 innhold sammenligna med feit olaks. Omega 6 bør du få i deg mye mindre av. Olaks har mye av det da den har gått over til mye plantebasert kosthold.

Men nå skal de slakte en million ila-smitta smålaks i Nord-Trøndelag, så se opp for kanontilbud i frysedisken.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på sosiale medier/andre steder
  • [[Template core/front/sharelinks/email is throwing an error. This theme may be out of date. Run the support tool in the AdminCP to restore the default theme.]]

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Svar på denne tråden...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Laster...

  • [[Template core/front/sharelinks/email is throwing an error. This theme may be out of date. Run the support tool in the AdminCP to restore the default theme.]]
×
×
  • Legg til ny...