Hopp til innhold
tallyho

Hva skjer med laksen og bunnforholdene ved storflom ?

Recommended Posts

All sympati til folk som nå sliter med storflommer, i disse tider. Håper på det beste for dem.

Men jeg lurer allikevel på hva som skjer med laksen og bunnforholdene under slike forhold.

Slipper den seg ned og ut av elva ?

Går den opp igjen etter en slik hendelse ?

Blir elven eller deler av den ødelagt i forhold til laksens habitat ?

Er det gjort noe forskning på laksens leveforhold etter slik en hendelse ?

Mange spørsmål i en slik situasjon.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på sosiale medier/andre steder

Vestlandet sin værtur denne gangen.

 

Denne tråden sier litt om forsøk med merking av laks og under flomforhold.

 

http://www.fiskeguiden.no/fiskeGuiden/index.php?side=NyheterEin&NewsID=2327

 

Bratte elver som det er mange av i denne regionen, endres vanligvis kontinuerlig og en må lære seg litt nytt hvert år. Under harde flomforhold blir slike endringer store. Kjente laksetak forsvinner, og nye kommer på plass. Når elven når opp til et visst nivå av vann og strøm, begynner tonnetunge steiner "å flyte" i vannet. Av og til må de slippe taket og seiler nedover elva. I slike masseførende elver vil gjerne enkelte kulper fylles opp og elvebunnen "glatter" seg ut. Har aldri hørt eller lest at dette innvirker på bestand.

Endret av svensvik

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på sosiale medier/andre steder

Mener bestemt at storflommer med utvasking av landbruksarealer hvor jordmasser skylles på elven har svært negativ innvirkning på om elven egner seg som gyteområde på aktuelt sted med nedslammet elvegrus.  Annet er om hvor mye krefter er det igjen i brorparten av laksen i slutten av oktober når slike flommer opptrer så nær forestående gyting.  Orker den igjen å stige på elva og gjennomføre gytingen eller slipper den bare sitt arvemateriale i sjøen for å begi seg ut på oppvekstplassene i havet?  http://www.nrk.no/sognogfjordane/konsekvensane-av-flaumen---sja-bileta-1.12012867

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på sosiale medier/andre steder

Det må da være åpenbart at slike voldsomme flommer som det man ser i Sogn for tiden er direkte ødeleggende for den befruktede rogn som måtte ligge i grusen. Her er nok meget skylt vekk for ikke å si gravet under, tilslammet og kvelt. Og kommer det ikke gytende lakser på elva etter dette her så blir det neppe godt klekkeår i 2015 i de elvene det måtte gjelde. Og så skal vel mennesket igjen tilpasse naturen til sitt behov med bruk av svære gravemaskiner og buldosere så det blir vel ikke fred på ørene på mange år enda etter dette her. NVE krever sikkert flomsikring og da blir det vel en sprengsteinsvoll på hver side av elva med dertil glatt og sterilt elveløp som gjelder og så må fisken tilpasse seg etter det tenker jeg. Jeg trives veldig dårlig med å fiske langsetter slike menneskeskapte sprengsteinsvoller fordi man føler seg så utrolig lite i ett med skaperverket. For fremtidens C&R fiske så er jo slike bredder uheldige mener jeg men nå er vel allikevel myndighetene klare på at ingen utsatte fisk kan dø uansett så det betyr vel da ingen ting.

Endret av Salaren

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på sosiale medier/andre steder

Litt mer om dette:

http://www.ilaks.no/flommen-kan-ha-odelagt-for-villaksen/

 

Men de er ikke sikre og vil undersøke. Det kan bety at en om ikke lenge får opplysninger om dette som baserer seg på konkrete utredninger. Men dette med om fisken går opp igjen og i hvor stor mengde, det får en kanskje aldri vite. Vil vel tro at overlevelsesgenene trykker hardt på og sender en del opp igjen. I alle fall desember- og januargyterne. Men det er bare et sølle håp og tro fra min side.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på sosiale medier/andre steder

Og så skal vel mennesket igjen tilpasse naturen til sitt behov med bruk av svære gravemaskiner og buldosere så det blir vel ikke fred på ørene på mange år enda etter dette her. NVE krever sikkert flomsikring og da blir det vel en sprengsteinsvoll på hver side av elva med dertil glatt og sterilt elveløp som gjelder og så må fisken tilpasse seg etter det tenker jeg. Jeg trives veldig dårlig med å fiske langsetter slike menneskeskapte sprengsteinsvoller fordi man føler seg så utrolig lite i ett med skaperverket.

 

For fremtidens C&R fiske så er jo slike bredder uheldige mener jeg men nå er vel allikevel myndighetene klarer på at ingen utsatte fisk kan dø uansett så det betyr vel da ingen ting.

 

Tviler vel på at NVE har mer penger igjen til flomforbygninger. Brende har nok delt ut det meste. Tror faktisk det med å legge elva i "rør" mellom to glatte elveforbygninger er verre over tid enn en flom i ny og ne. Tenker da ikke på slikt som disse store skadeflommene nylig, mer på de mer vanlige 5- og 10-årsflommer. Mellom forbygningene får vannet en utrolig fart og trykk, og kulper blir raskt fylt opp av slik at elvebunnen blir glatt. Elva har praktisk talt ingen steder å "stoppe" i utoverflytingsområder.

 

(C&R i ulendt og steinfylt terreng med 90% skråning på elvebredden mot vannet, ordner en med å forhåndsbore inn løkker jevnt fordelt nedover. Så fisker en med sele rundt livet og karabinkrok på sikringstauet).

  • Like 1

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på sosiale medier/andre steder

Vanlige store flommer tar fisken høyde for når den velger gytested. Det gytes jo som kjent helt fra munningen og høyere så fremt det er tilfredstillende substrat og strømforhold. 

Men etter hva jeg ser i media så vitner jo flommen i Flåm om noe helt annet. Dette er vannmengder som overgår det meste og ødeleggelsene taler jo for seg selv når man ser på det utlagte bildemateriealet. 

Men det som er så fint med naturen er at den tar høyde for det meste så selv om neste års klekking i Flåmselva blir svært redusert så er det 3 årsklasser av voksen fisk igjen i havet som er klare til å føre slekten videre høsten 2015. Men at det vil bli en dipp om 4-5 år grunnet mindre fisk av årsklassen som normalt burde være klekt i 2015 vil nok sikkert merkes.

 

Som sagt, jeg frykter mer det som nå skjer for å sikre mot lignende saker i fremtiden i Flåm og de andre elver det måtte gjelde nemlig mennesket som nå hiver seg til med ulike maskinelle tiltak. Tviler sterkt på at Flåmselva får særlig ro i de nærmeste årene og det er kanskje en verre katastrofe for elva enn selve flommen som forårsaket dette for den er og blir jo natulig.

 

Kom til å tenke på hvorfor heter det egentlig Flåm der inne, er det fordi lignende tilfeller har hendt før mon tro..?

Endret av Salaren

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på sosiale medier/andre steder

Hørt at laksen først vandrer høyt opp i vassdraget så når gytingen nærmer seg går lengre nedover, gjerne til der

den selv vokste opp. Ikke sikker på om det er korrekt, men det kan jo være fornuftig hvis man vil prøve

å unngå de største vannmengdene ved flom.

 

I Vossovassdraget er det endel mindre og større vann fra fjorden og opp til Vossevangen.

Så kanskje kan laksen søke tilflukt der når det "blåser som værst".

De skal vist undersøke noe etter denne flommen for å se hvordan laksen har det.

Trodde også at den gyter først litt senere, så vil tro ikke all laks har gytt ennå.

 

Og er jo alltid endel laks uti havet som kommer tilbake neste år eller senere.

Er jo slik laksen kan overleve større katastrofer i vassdraget sitt.

 

Noen som har sett bilder på Internett fra Bolstadelva under flommen?
Har ikke vært noe særlig derfra i media så kanskje gikk det noenlunde greit der nede.

Er jo der alt vannet skal ut i havet så må ha være 1000+ kubikk pr. sekund på det værste der nede.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på sosiale medier/andre steder
Guest Asbj.R.

Flom i elvene er jo ikke noe nytt fenomen. Det skjer årvisst, men av ulik størrelse og til ulike tider for hvert år. Det ligger i elvas natur å endre sine løp eller bunnforhold hvert år.

Etter storflommen i Målselva for noen få år siden, da folk måtte ro i båt for en tur rundt huset, har oppgangen av laks gjennom trappa/telleren bare økt jevnt og trutt.

 

Endret av Asbj.R.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på sosiale medier/andre steder

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Svar på denne tråden...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Laster...

×
×
  • Legg til ny...