Hopp til innhold
Anne

Materialer til klassikere

Recommended Posts

Å binde klassiske laksefluer er håndverk. Du trenger fjær som kan være vanskelig å skaffe.

Å binde klassiske laksefluer fra engelsktiden i lakseelvene, krever presisjon, tålmodighet – og spesielle fjær fra fugler.

The Major. Foto: © Long Nguyen

Long Nguyen fra Norge er en eksepsjonell fluebinder som har spesialisert seg på klassiske laksefluer. Mønstrene er fra viktoriatiden, da engelskmennene rådet lakseelvene i Norge. Viktoriatiden omfatter perioden i Storbritannias historie mellom den industrielle revolusjon og det britiske imperiets mest storslagne tid, som regnes fra 1837 til 1901, årene da dronning Victoria regjerte.

Nguyen er veldig interessert i de materialene som opprinnelig ble brukt på de klassiske laksefluene, men de fleste av dem er vanskelig å skaffe i dag. Takket være distributører som Jens Pilgaard, Ken Sawada og John McLain er noen av disse materialene tilgjengelige for fluebindere.

Materialene som vises her er noen av de som er vanskelig å få tak i. De fleste kommer fra gamle samlinger fra viktoriatiden. Materialene tilhører meg.

Foto: © Long Nguyen

WESTERN TRAGOPAN

Tragopan melanocephalus – foto

Western tragopan er den sjeldneste av alle fasaner og tragopans. Western tragopan er mest kjent for å være brukt i Black Argus av J. P. Traherne, hvor de hvite, spettede kroppsfjærene brukes i vingen. De røde halsfjærene ble brukt i Tolfrey og som halemateriale på Blacker (William Blacker).

I dag er det nesten umulig å få tak i vestlige tragopanfjær. Fuglen er på CITES -listen.

Den beste erstatning som er tilgjengelig er en farget imitasjon fra Jens Pilgaard, som ser nesten nøyaktig lik ut som den originale.

Foto: © Long Nguyen

KORI BUSTARD

Ardeotis Kori – foto

Den flekkete skulderfjærene på Kori bustard blir brukt i de fleste av de klassiske fluene som vingemateriale. Kori Bustard er vanskelig å skaffe, men ikke umulig, selv om prisene er svært høye når du kjøper fjær av god kvalitet.

Foto: © Long Nguyen

GUIANAN COCK OF THE ROCK

Rupicola rupicola – foto

Guianan cock of the rock ble brukt i noen mønstre som Orange Parson. George Mortimer Kelson 1) listet opp noen mønstre som hadde Guianan cock of the rock i seg. William Blacker brukte crestfjærene som materiale i kroppen på The Gaudy salmon fly. Fjærene er også muligens brukt i Blacker’s flue.

Jeg var heldig å få denne prøven fra en samler. De er vanligvis vanskelig å skaffe, men det kan lett bli erstattet med farget hønehackle som er litt luftig.

1) The Essential Kelson; A Fly Tyer’s Compendium

Foto: © Long Nguyen

BLUE CHATTER

Cotinga cayana – foto

Blue chatter ble vanligvis brukt som kinn og veilings fra både kropp og hale. Fuglen er ikke oppført på noen CITES-liste, men er likevel veldig vanskelig å skaffe. Prisen for kroppsfjærene går høyt på grunn av begrenset tilgjengelighet siden de fleste fjærene kommer fra gamle eksemplarer. Den elektriske blå fargen på kroppsfjærene er lette å gjenkjenne, og det er min favoritt som jeg foretrekker å bruke på de mønstre som krever chatterer.

Foto: © Long Nguyen

INDIAN CROW/RED-RUFFED FRUIT CROW

Pyroderus scutatus – foto

Indian crow brukes på samme måte som Blue chatter, men det er mer vanlig å bruke Indian crow i halen eller som kinn. Indian crow er som mange andre eksotiske materialer ganske vanskelig å skaffe.

Det meste av det som er tilgjengelig er fra gamle samlinger og museer. Det er noen erstatninger av Indian crow. På grunn av hvordan erstatningen så ut, er erstatningen av Pyroderus scutatus granadensis den mest vanlige og den som er mest brukt i dag i klassiske fluer.

Foto: © Long Nguyen

GUINEA TOURACO

Taurao persa – foto

Guinea Touraco blir sjelden brukt i klassisk laksefluemønstre, men det er noen mønstre som krever scarletfarget vingefjær, som Emperor (Kelson). Kelson nevner også at den kan brukes som ibis-erstatning, men jeg tror ikke fargen er den samme. Det er et spesielt materiale som er svært uvanlig, og den redish fargen får et drag av lilla når overflaten av fjærstrukturen reflekterer lys.

Videoer og bilder av klassiske laksefluer – Classic Salmon Fly Tying

Vinnere av Mustad Scandinavia Open 2003-2009

Mustad Scandinavian Open 2012

Norsk Skogmuseum, Elverum

Timelapse painting by Sarah Briston of a classic salmon fly tyed by Long Nguyen:

Klikk her for at se den integrerte videoen.

Les mer

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på sosiale medier/andre steder
  • [[Template core/front/sharelinks/email is throwing an error. This theme may be out of date. Run the support tool in the AdminCP to restore the default theme.]]

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Svar på denne tråden...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Laster...

  • [[Template core/front/sharelinks/email is throwing an error. This theme may be out of date. Run the support tool in the AdminCP to restore the default theme.]]
×
×
  • Legg til ny...