Hopp til innhold
Fly-fish

15 kg+ ørret på film....

Recommended Posts

Feite svære kubber det der! Får bare krysse fingrene for at gjedda ikke har kommet seg opp til Bandak. Da er det nok game over!

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på sosiale medier/andre steder

He he, du får bruke dobbel fortom.

Hunderørreten (mjøsørreten) blir enda større enn bandakørreten :). Det er en anadrom ørret, vandrer uti Mjøsa og så opp i Gudbrandsdalen for å gyte. Kan se griser i Hunderfossen om høsten.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på sosiale medier/andre steder

Litt utenom saken, men lurer på om Mjøsa har katadrom storørret også sånn som Tyrifjorden? Blir ikke så langt fra byen da vet du :P

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på sosiale medier/andre steder

Litt utenom saken, men lurer på om Mjøsa har katadrom storørret også sånn som Tyrifjorden?

Umulighet av 2 grunner.

  • Storørreten kan pga. vandringshinder IKKE vandre oppstrøms fra saltvann hverken til Mjøsa eller Tyrifjorden.
  • ørret gyter ikke i Saltvann men i ferskvann. Rogn av ørret og salmoniaeder tåler nesten ikke salt i det hele tatt.

Forøvrig kommer jeg kun på en fiskeart i våre farvann som er katadrom og det er ål (Anguilla anguilla)

Utrykket "anadrom" derimot gjelder f.eks. Sø, Laks, Sjørøye, Stør mf. Nevnte arter klekkes i ferskvann, vandrer etter en periode i ferskvann ut i Saltvann hvor næringstilgangen er større for så å vandre tilbake til ferskvann og gyte som voksne.

Men utrykket "anadrom" fisk brukes og for storørret som har hele sin livsyklus i ferskvann. Dvs. klekkes i elv, vandrer til større innsjø hvor næringstilgangen er større og vandrer tilbake som voksne og gyter i sin barndoms elv. Innsjøer i alle størrelser har ofte både nedstrøms og oppstrøms gytebestander/stammer samt og ørret som gyter i selve innsjøen hvor gyteforholdene tillater dette. Om slike rene ferskvannsbestander i de større innsjøene har noen slags smoltifiseringsperiode før de forlater sin elv er jeg derimot usikker på.

Det vanlige når det gjelder ørret i de fleste vann og mindre innsjøer er jo at ørreten klekkes i rennende tilløps eller avløpsbekk/elv og vandrer til vann/innsjø og vokser seg store og kjønnsmodne der. Så hvis dette mønsteret er kriteriet for å kalles anadrom så er jo nesten all ørret det. Tipper derimot at storørretbestandenes ungfisk kanskje gjennomgår en "smoltifiskeringsprosess" før de vandrer til innsjø og at denne smoltifiseringsprosessen er kriteriet for å bli klassifisert som anadrom. Det kan og tenkes at i tidligere tider var forholdene slik at f.eks Sø kunne vandre fra Saltvann og opp til f.eksTyrifjorden og Mjøsa og når denne forbindelsen pga. landheving ble brutt isolerte disse bestandene slik at nevnte innsjøer på en måte ble disse storørretstammenes "hav", og at disse ørretstammene siden har beholdt omtrent samme livsyklus og mønster som Sø. Kanskje vi har en biolog her på forumet som kan utdype dette nærmere.

Salaren

Endret av Salaren

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på sosiale medier/andre steder

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Svar på denne tråden...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Laster...

×
×
  • Legg til ny...