Hopp til innhold
MariusH

Stillevann

Recommended Posts

Hei!

Jeg er ganske fersk innen fluefiske, starta opp iår, men har fiska veldig mye med haspel.

Bor midt mellom Nordmarka og Romeriksåsen, så derfor lurer jeg på om noen har noen gode tips til fluefiske i stillevann?

Og hvordan er det å vade i stillevann?

Takker for svar:-)

MH!

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på sosiale medier/andre steder

Hei på deg Marius.

Det du kan gjøre er å skaffe deg kartet over

områdene til RFA:

http://www.rfa.no/index.php/kart

Du kan også kjøpe fiskekartboka til OFA:

http://www.ofa.no/page?id=211

Hvis du kan unngå å vade,så ville jeg gjort det. :biggrin:

Fisken er veldig var og det skal ikke mye til før du

skremmer den.

Det er mye bedre,veldig mye bedre,å ta de første kastene

når du står 5-10m fra vannkanten.

Det kan du ofte med fordel gjøre rundt hele vannet.

Fisken står ofte rett ved land,og hvis du stiller deg opp

rett ved siden av,så forsvinner fisken. :cry:

Skitt fiske.

Tom.

Endret av Tom Syversen

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på sosiale medier/andre steder

Hei Marius:

Fordelen du har hatt med haspelfiske er at valg av agn har vært enkelt (mark/spinner/sluk), og at du dekker mye vann ved at du kaster langt og ofte fisker agnet raskere enn du gjør med flue. Fordelen med fluefiske er at du kan presentere et bredt sortiment av agn (insekter/småfisk/kreps/marflo) i alle former til fisken—til og med knøttsmå insekter som flyter og ligger stille på overflaten. Derfor må du fiske mye mer med hodet når du fisker med flue: hvor er fisken jeg kan nå med flue, og hva spiser den, blir ofte viktige spørsmål.

Som Tom allerede har nevnt står fisken ofte nærme land. Men det er flere faktorer som blander seg inn. Om dagen holder fisken seg gjerne litt dypere, mens den ofte jager på grunnere vann tidlig om morgenen og sent på kvelden.

Et vann kan ofte se litt intetsigende ut, uten strømkanter, bakevjer, stein og annet vi er vant med fra elv. Derfor er det ofte smart å dele inn et vann i mindre soner, noe du gjerne kan gjøre på kartet eller Google Earth før du drar avgårde. Så kan du velge stedene som ser mest lovende ut. Innos, utos, oppkommer, odder, skjær/øyer og viker er alle steder som skaper ideelle forhold for fisk, så det er ofte der du bør konsentrere innsatsen. Innos og utos har naturlig strøm, og blir samlebånd for mat hvor fisken kan stille seg opp og la maten komme til den. Nes og viker vil ofte konsentrere matforekomster når det er litt vind eller der det er naturlig strøm i vann---noe det ofte er---enten ved at det blir en strømkant fra tuppen av et nes eller at en vik samler insekter som kommer drivende med vinden. Alle steder du ser pinner, blader, barnåler, skumdotter og annet som legger seg i vindkanter kan du gå ut fra at mat også blir drevet tettere sammen for fisken.

Fisk skaper også sin egen "strøm" ved å vandre. Da kan den ofte gå langs mollbakken. Du kan ofte danne deg et inntrykk av hvordan det ser ut under vann ved å studere omgivelsene. Er terrenget bratt vil det ofte være brådypt, der terrenget er slakere er det antageligvis mere langgrunt. Det vil være forskjellig fra vann til vann. Hvis du ser fisk som vaker liksom i en rekke bortover med litt mellomrom i tid er det ofte en fisk som flytter seg mens den beiter langs mollbakken. Hvis det ikke vaker fisk noe sted beiter de gjerne dypere, men igjen ofte langs mollbakken.

Om dagen, særlig om sommeren vil det nok ofte lønne seg å fiske dypere med nymfer, mens på morgenen og kvelden kan det være en ide å bruke tørrflue med en liten nymfe hengende i en 25cm fortomsbit fra krokbøyen på tørrflua. Da fisker du både under og på overflaten. Hvis ingenting skjer kan det lønne seg å prøve en Wooly Bugger, Matuka, eller streamer av et eller annet slag, helst på et synkesnøre, la oss si et synk 3 som du kan ha på en ekstra spole. Fisk har god tid på seg til å inspisere agnet, så tynn fortom er nok ofte smart. 5X og til og med 6X kan være nødvendig her og der. Til Wooly Buggere og streamere holder det lenge med 3X eller 4X.

Landinsekter er ofte viktige for fiske i vann, og derav er vel flyvemaur den viktigste i Nordmarka, selv om det ikke skader å ha noen imitasjoner av biller for hånden heller. Når det gjelder andre klekkinger regner jeg med at noen her kan henvise til mer informasjon om det. Der det finnes marflo er det et viktig næringsemne for fisken. Hvis fisken er rød i kjøttet i et vann (du trenger ikke spise alle du får) er det marflo der.

Kan du vade i stille vann? Det går, men du må være utrolig forsiktig. Ta en titt på en hegre så ser du hvordan det skal gjøres. Hivs det blåser og er bølger som slår mot land er det mye greiere å vade. Da får du støy av bølgene som skjuler bråket ditt, og en brutt vannoverflate som gjør det vanskelig for fisken å se ut av vannet. Vind er i det hele tatt bra for fiske i vann. Litt krusning eller småbølger skjuler snøret og gjør fisken tryggere.

Ikke gi deg. Du trenger tid til å bli kjent i et vann, så det lønner seg å velge noen få kan lære ordentlig. når du først er blitt det vil du oppdage at det er gjerne er større fisk i vann, og det er jo ikke så dumt.

Skitt fiske.

Endret av SFTor

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på sosiale medier/andre steder

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Svar på denne tråden...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Laster...

×
×
  • Legg til ny...