Hopp til innhold

The Poacher

Medlem
 • Antall innlegg

  161
 • Registrerte seg

 • Sist pålogget

Omdømme på forumet

0 Nøytral

Kontaktinformasjon

 • Web/blogg
  http://home.no.net/poacher

Profilinformasjon

 • Bosted
  Kristiansand
 1. Også er det vel vanlig at både Slektsbetegnelser artsbetegnelser skrives i kursiv... he he
 2. Det er nå engang slik at det er opp til oss privatpersoner å velge forhandler. Det er naturlig å tenke seg at små forhandlere som tror de kan håndplukke sine kunder har begrenset levetid. I ly av høytiden tillegger jeg likevel at dere sikkert er hyggelige i levende live. Forumer har en tendens til å omgangsformer som gjør oss usympatiske. (Etter å ha mottatt en hyggelig pm fra Thormill har jeg valgt å slette deler av dette innlegget)
 3. Det som ville være virkelig teit måtte være å instruere i legefrakk uten å være doktor! :P
 4. Jeg kan ikke forstå at dette er klokt. Uten at jeg har noen som helst kjennskap til tråden dere diskuterer, deres bedrift eller dere som personer blir jeg umiddelbart satt ut. Ettersom jeg forstår er Vammen et varemerke og jeg kan ikke huske at jeg har sett noen postere så negativ reklame for seg selv noen gang. Det er kanskje synd for produktutvalget deres ser så godt som helst ut. La meg si det sånn at hos Stein Grønnberg i Kristiansand og i kretsen rundt hans butikk/nettbutikk får man klar beskjed om hva du som forbruker er tjent med! Her strekker man seg meget langt for at kunden skal få anledning til å teste og "veie" produkter før man tømmer sin lommebok. Når du som forhandler sier "Vi vil ikke legge ut TESTRAPPORTER eller OMTALER som vi ikke anser nøkterne og salgsfremmende" fremholder du at du er villig til å føre kunden bak lyset. Du hadde vært tjent med heller å si at du avstår fra å føre produkter du ikke kan gå god for. Det spiller egentlig ikke noen rolle om dine teammedlemmer har rett eller tar feil. Ditt rykte har fått et skudd for baugen gjennom dette forumet, og du løser problemet klossete med å proklamere at meningsmotstandere ikke er ønsket som kunder. Dette er arrogant! Mine penger blir i Kristiansand, og jeg vil komme med en generell anbefaling til alle fiskere om å sende alle sine penger til sørlandsbyen i bytte mot herlig gjennomprøvet fiskeutstyr (og er du fremdeles ikke fornøyd så ordner Stein det også). Som tilllskudd til tråden kan jeg si at jeg ved en anledning har blitt sensurert og at det nok var til beste for fellesskapet. Jeg satte imidlertid pris på å få beskjed. La oss huske på at veien mot årets mørkeste dag har vært tung for oss alle, og at det nå har snudd. Personlig forsøker jeg, med vekslende hell, å ha dette friskt i minnet når jeg leser andres innlegg.
 5. Andre mulige grunner til at jeg mister lite fisk: Jeg er ikke borti så mange fisk som noen av de jeg fisker med! Jeg kjører fisken veldig forsiktig ettersom jeg hater å miste dem! Andre ljuger om hvor mange de er borti! Jeg står og sover og merker dermed ikke at fisken lugger litt i flua. Jeg liker å fiske raskt med tverrstrøms kast og fisken tar aggresivt. Jeg glemmer alle fadeser et øyeblikk etter at de har hendt. Egentlig er mine teorier et oppkok av utolmodighet som følge at at vinteren er smertefull. I elva gjør jeg det som faller meg inn. Like tungtveiende grunner til at jeg velger enkeltkrok er: Jeg syntes det er morsommere og penere å binde på enkle! Enkle er billigere! Tradisjon fremfor inovasjon! Jeg er ikke noen racer med stanga og hater fluer som hekter seg opp i lange tynne fortommer! En tube med conehead tok toppen på Sage'n (Rplxi #6) min i våres (all ære til Sage... ny på to uker). Noen av de flinkeste jeg vet om tar enormt med fisk på både doble og tuber, så vik ei en tomme om det poasser dere best. Høres det ut som en fornuftig ide' at løsbukt funker når fisken tar forsiktig rett nedstrøms, men er mindre viktig når den tar på 45 graders snøre midtstrøms?
 6. Neste år får du ha den på i to minutter og om to år i tre minutter. Om femtifem år får du landet den og vi vil alle være missunnelige for vi har ikke vært borti noen.
 7. PeterRoss Bruker den i alle forhold, men fisker ikke så mye i kraftig strøm. Mest i Otra der strømmen er tung og rolig. Har brukt rev i vingen på tuber m/conehead og synk tidlig i sesongen, mallard på enkeltkrok #4-12 på minimusvannføring i sommer og rev etter at vannet steg tidlig i høst. Har tidligere fått mest på T&Lakkurat når det mørkner, men føsrst i år bundet dem som spey. Som sistnevnte virker det som at den er giftig hele døgnet, men kanskje best halv ni tiden om morgenen (kanskje det har med at sola titter frem over vigeland akkurat da). Liker snøre som synker litt på blank tung strøm... hover/intermediate fra Guideline har vært konge på enhånds #6 for meg i år. http:home.no.net/poacher ... klikk på fisken og se mine fangster (resten av siden er provisorisk og nesten ikke påbegynt). Alle tatt på varianter av denne flua. Andreas: Tynt er bra... virker som at dette beveger seg bedre enn hegre i vannet. Ulempen er at en flue ikke tåler så mye tygging/kasting før hacklet gir seg. For meg betyr det lite ettersom jeg henger dem på veggen etterhvert som de fanger fisk. Stenfloen: Andre vil mene noe annet enn meg, men min filosofi er at når to kroker skal inn i fiskekjøttet må det dobbelt så mye kraft til. Dessuten vil vinkelen mellom de to krokene jobbe imot hverandre dersom den ene feks treffer hardt vev. Viktigst er det kanskje at under kjøring vil to kroker med langt skaft (vektstang) lage større hull enn en krokstamme som roterer rundt sin egen akse hver gang fisken bytter retning.
 8. Kanskje rev funker bedre på større fluer når det er dypere. Langs land på grundt har det funka med mallard.
 9. Tror den heter et eller annet på w... spey. sjekk ut tråden otra 2006 i laksekategorien. Mener jeg skrev noen detaljer der.
 10. I min verden er regelen: Dropp begge delene og gå for enkeltkrok. Mange klager over at de mister store mengder fisk i elvene på sørlandet. Felles for mange av dem er at de er dyktige og pålitlige fiskere som prefererer dobbeltkroker. Gi en halvmeter løsbukt i de tilfeller fisken tar rett nedstrøms nært land (krokes ofte i underkjeven) og la den gå rett på snella når den tar ute i strømmen (krokes ofte i munnfliken -maxillare). En plausibel årsak kan være at dobbeltkroker med lengre skaft brekkes løs under kjøring fordi de beveges som brekkstang med dertil store huller rundt krokfestet. Må du opp i fluestørrelse så gå for tuber med kortskaftet black-nikkel dobbelkrok fra loop. Mønsteret er mindre viktig enn snørevalg. Selv er jeg forelsket i hover/intermediate og streamline fra Guideline (flyt til nattfiske). Hvis du absolutt må ha et fluetips så prøv thunderspey på #4-12 (funker like bra med mallardvinge som med rødbrun rev...fikk alle mine 15 på den i år). Her vil andre mene noe helt annet enn meg uten at det er galt av den grunn. Jeg har også hatt stor nytte av boka "Farlige Laksefluer", Jan Grundwald; Lanbruksforlaget.
 11. He he... tror ikke jeg er en av de storfiskerne. Jeg kommer aldri til å få mer enn 20 laks på en sesong... faktisk tror jeg ikke jeg kommer til å fiske så mye etter den som jeg gjorde i sommer (fikk femten og var på nippet til å bli lei). Håper å få meg en tur nordover i sommer, men har en følelse av at storørret på vidda frister mer enn laksen. Har kjøpt meg Danielson Midge og dertil kommer en Sage TXL #2 (og mulig en #00) etter jul. Vi er temmelig syke her sørpå, og det er jo godt at vi ikke har forstått at det i Norge finnes 430 000 insjøler med areal >50 kvadratmeter, samt 250 000 km med rennende vann. Hvis det gikk opp for oss tankeløse søringer hadde vi nok besudlet vidda og øvrige landsdeler mer enn vi allerede gjør, og det vil dere naturlig nok ikke ha noe av. La oss vralte rundt i kø her nede og ta godt vare på idyllen deres.
 12. BennyBever... bli i elva di! Du har det nok best der. Vi er så missunnelige! Enhånds #6 er gøyere enn tohånds#9! Pers på 7.4 føles bedre enn pers på 2,9! Det er mulig å få femten laks på Thunderspey og ingen på andre mønstere. Med enkeltkrok og løsbukt mister jeg mye mindre fisk enn enkelte andre (sier at de gjør). Snørevalg er viktig... viktigst er hover/intermediate fra Guideline. Når vadere slutter å virke (holde vannet ute) nytter det lite å reparere... kjøp nye! Men viktigst er at jeg fant ut at femten laks i år (fem større enn foregående års pers) var morsommere enn en i fjord. Å slutte med dette tullet blir ikke fult så lett da, selv om #2 og #0 i liten ørretelv ville gitt en helt annen naturopplevelse.
 13. Hvilken forsker? "I Norge er PKD vanligst i oppdretsanlegg, men sykdommen er også registrert på parr i et vassdrag på Jæren" (Fiskehelse og fiskesykdommer 1999, Universitetsforlaget, Trygve Poppe red). Om dette viser seg å være feil så beklager jeg det (og det gjør sikker Trygve Poppe også). Når det er sagt har du rett i at grunnen til at få obsdervasjoner er gjort på villfisk kan være at problemet er dårlig undersøkt. Jeg mener likevel at dette, og mange tilsvarende problemstillinger burde vært undersøkt før det ble gitt konsesjoner på oppdrett tilsvarende det vi må leve med i dag. Mitt intrykk er at det er bred enighet om at en slik populasjonestetthet som vi ser i oppdrett nødvendigvis må øke risikoen for spredning av sykdom og alvorlighetsgraden av parasitisme. Den politiske velvilje til oppdretsnæringen i dette landet har jeg to komentearer til: Vi har aldri brydd oss om å ta vare på våre resurser i dette landet, og det er i politikken forbedringspotensialet er størst! Velvilligheten til oppdrett skyldes, som jeg sa i forige innlegg, at vi har tømt havet for villfisk. Den økonomiske motivasjon er forståelig når vi prater om de næringsdrivende. Her må myndighetene være en begrensende faktor, ikke en pådriver hvis vi skal ha mulighet til å bevare naturen! Hvor er føre var-prinsippet? Til sist vil jeg si at vi er ikke noen få tullinger som ønsker å slenge snøre nå og da. Hvis du ikke har mer forståelse for økologi enn dette er det trist. Du virker da ellers oppegående, så jeg tror ikke du sliter med å forstå at det handler om en storstilt og uønsket økologisk ubalanse. Det er nok rom for oppdrett, men jeg syntes ikke antall konsesjoner og størrelsen på brukene står i forhold til mengden villfisk i sjøen. Rømningstallene gjør det ihvertfall ikke!
 14. Ganske enig her! Det drives betydelig lobbyvirksomhet fra kystnorge, og det er ikke hensynet til økologisk balanse som står i fokus! Dessuten så er ikke alt fiske kvotebelagt. Når kvota er oppfisket har vi sett eksempler på at fartøy byller buken med arter det ikke er kvote på (råstoff til pelletsnæring). Jeg vil da tro at prisen er så lav at fangstmengen må være enorm. På vei mot tomt hav...
 15. Her har allerede blitt påpekt at det er stor enighet om at rømninger utgjør en stor trussel mot villaksen. Det er også stor faglig enighet om at konsekvenser av rømmninger, og havbruk generelt, er for dårlig undersøkt. I hvilken grad oppdretslaksen representerer en vesentlig fare for genetisk forurensning har man forsøkt å finne ut av. AT enkelte undersøkelser nærmest ser ut til å frita næringen for skyld er en feiltolkning. Det er enighet om at rømming utgjør en trussel! Her burde føre var prinsippet gjelde. Hvis vi ser på rømmingstallene (over 12 millioner fra 1997-2002) i forhold til at man regner med at det til enhver tid står mellom 250 og 350 tusen villaks i havet (som stammer fra norske vassdrag) skjønner vi hvor håpløst vi har stilt oss. Fokuset på genetisk forrurensing har også bidratt til å ta oppmerksomheten bort ifra sykdoms og parasittproblemet. I disse dager ser vi at økt vanntemperatur etter all sansynlighet fører til at nyresykdommen PKD (Proliferativ Kidney Disease) blomstrer opp i flere og flere norske vassdrag. Denne har tidligere blitt påvist på villfisk kun i et vassdrag i Norge (to ganger i Håelva/Rogaland), men blir årlig påvist i et til ti havbruk. Forskere må påvise at det er sammenheng mellom havbruk og slike uheldigheter før de kan tillate seg å mene noe offentlig. Det er selvsagt utenkelig at de finner midler til undersøkelser som etablerer denne sammenhengen. Det betyr ikke at den ikke er til stede. For meg er det liten tvil om at PKD er et godt eksempel på at vi sannsynligvis står ovenfor større problemer enn vi aner. Disse tingene er svært kostnadskrevende å komme til buns i, og det er lite realistisk at vi noengang får svar som er gode nok. Det jeg imidlertid reagerer sterkt på er at det synes som at det er samfunnets oppgave å påvise sammenheng mellom havbruk og trusselen mot villaksen! Klarer vi ikke det kan det virke som det er fritt frem for alle som ønsker å øke omfanget av oppdrett av økonomiske årsaker. At oppdrett er et fenomen som åpenbart skyldes at de naturlige ressursene er desimert bekymrer i for liten grad etter min mening. At rømningstallene både er alt for store og dessuten økende er det liten tvil om. Noe belegg for det har jeg ikke, men jeg ser ikke bort ifra at næringen har lagt opp til en produksjon som langt overstiger markedet. EU har lenge ønsket å redusere norsk lakseeksport (og enkelte krefter med svært drastiske midler), og bunnen gikk vel ut av det russiske markedet i løpet av fjoråret. At noen opdrettere regner det som rimligere å isenesette en storstilt rømming, for så å kalle det alt ifra hendig uhell til sabotasje, er for meg ikke utenkelig. For alt jeg vet kan de være godt forsikret. Og vær klar over at en slik opdretter (eller sort får som noen her velger å kalle dem) i en rømming kan forsyne havet med et større antall laks enn det til enhver tid finnes norsk villaks! Utfordringen må være å sørge for at rømminger ikke under noen omstendighet kan komme til å lønne seg.
×
×
 • Legg til ny...