Hopp til innhold

Tom Larsen

Medlem
 • Antall innlegg

  1 358
 • Registrerte seg

 • Sist pålogget

Alt innhold fra Tom Larsen

 1. For å få "fasitsvaret", veier du de første 30' (9,14 m) minus leveldelen på ca 15 cm i fronten. Ettersom klumplengden på moderne WF-liner kan variere fra 6-21 meter, og klassifiseringen er basert på de første 9,14 meter samt at ikke alle produsenter er like tro mot klassifiseringen, så er det ikke sikkert at veiingen gjør deg mye klokere. I tillegg er det heller ingen felles standard for klassifisering av stenger, så stenger for samme klasse kan variere mye i stivhet. Den enkleste og mest praktiske løsningen er å ta med deg lina og et par av dine egne stenger for forskjellig snøreklasse og teste selv. Da finner du fort ut hvilke(n) av stenngene dine du synes lina passer best til.
 2. Regner med at den filtbiten er til å sette inn med smøremiddel for å smøre snøret. Da har de klart å kombinere de to mest bortkastete duppedittene en fluefisker kan kjøpe! Rette fortommene gjør man lettere å bedre med hendene og hvem er det som ønsker å ta vare på alle dritten som noensinne har vært på fluesnøret, som man gjør når man bruker en fast filtbit i stedet for å bruke en ny fille/papir hver gang man smører/renser!
 3. Sjelden gode nyheter fra den bransjen der! Det ser heldigvis ut som ordbruken "pandemi" i Nordlys var tatt helt ut fra løse lufta! Nyheten var først på NRK og der var det ikke nevnt med et ord at det var andre steder enn i Altafjorden! Heldigvis!!
 4. Jeg la, spesielt i framkastet, merke til at du har et veldig raskt og kort dobbelttrekk som avsluttes litt for tidlig. Når det kan se ut som du avslutter dobbelttrekket halvveis i framkastet, så fører det til at stangtuppen begynner å rette seg ut før stoppen foran og griserumpen oppstår. Du skriver i starten at du opplever at flua hekter seg opp i skjøten mellom fortom og snøre og at fortommen lander i vannet som en stor vase. Griserumper kan ofte være årsaken til dette. Ellers synes jeg du kaster fint, og det er ikke store endringene som skal til! Lykke til!
 5. Boye, jeg ser at Vegard PS har kommet med et veldig godt svar om balansen mellom å beholde de unike genene for elven og fordelen med noe friskt blod (les: feilvandring). En annen ulempe med rømt oppdrettslaks som ikke har vært nevnt her, er at de ofte gyter senere enn villaksen. Det innebærer at når fjøsfisken gjennomfører sin gytelek ødelegger de rognen fra villfisken når de graver nye gytegroper og graver opp befruktet rogn fra villfisken som har gytt tidligere. Det er noen studier som har vist at oppdrettsfiske har dårligere gytesuksess enn villfisk, men dersom oppdrettsfisken gyter senere og vasker ut/ødelegger befruktes villaksegg, så vil det forskyve konkurransen i favør av oppdrettsfisk.
 6. Tromsø casting & Fluefiskeforening har en del gode klipp på sin side: http://www.fluefiskeinord.no/news.php Her er et klipp fra VM i fluekasting på Fagernes 2010 med Paul Arden og Mikael Blomberg (begge kvalifiserte seg til finalen): http://www.youtube.com/watch?v=P77QMpnEMTI Her har Trond kjærstad satt sammen en fin video fra 5'ercupen i Kristiansand i år: http://vimeo.com/40114093 Ellers finner du mange andre gode klipp på Youtube, svenskene er flinke til å legge ut klipp fra konkurransene, søk gjerne på Nordic Open Gøteborg Trout Distance, så burde du finne en del. Lykke til! :thumbup:
 7. De fleste bruker nok stenger merket som #6, #7 eller #8. Om du tenker på konkrete stangmodeller, så er det mange som bruker Zpey Competition og det er fremdeles en del som bruker Streamstix T5 som Sven Kalmar designet. T5'en produseres ikke lengre. Da Vidar Næss kastet over 36 meter i år brukte han en custombygd CTS #8. Per Grønberg brukte en Orvis Hydros Tip Flex 9' #7 da han vant VM i 2010. Jan Vidar Josephsen brukte en Orvis Helios Mid Flex #8 da han satte den fantastiske rekorden på 37,3 meter på Idrettshøgskolen i år. Jeg har brukt litt mykere stenger enn de fleste andre i 5'ercupen og har ikke følt at det hemmet meg noe. I årets 5'ercup har jeg brukt T&T Horison #6, Loop Evotec 690 MF og Loop Cross S1 #6. Jeg synes ikke stangvalget er noe stort hokus pokus i 5'ercupen, en hvilken som helst #6/7/8 som du trives med vil fungere glimrende. :msn-wink:
 8. Kjempegøy! Ligger resultatene ute på nett noe sted, fant ingenting på http://www.spey-o-rama.com/ . Jeg snakket med Geir for en uke siden, han er ikke den som bruker de største ordene om seg selv, men jeg skjønte at han kanskje aldri har vært i bedre form enn han er i nå! Utrolig morsomt at han klarer å få vist det i verdens tøffeste selskap! Håper de andre lykkes godt også!
 9. Hei Bosse! Det kan ta litt tid før du får svar her, for en del av de ivrigste norske konkurranse speykasterne har akkurat satt seg på flyet, eller skal til å sette seg på flyet, til San Francisco for å delta på årets Spey-O-Rama. Mvh Tom
 10. Hei Tommy! Gleder meg til å høre hvordan det går! Om vi ikke treffes til helgen i Oslo, så får du ha kjempe lykke til i San Francisco! :thumbup:
 11. Lykke til Anita, dette kommer du til å klare aldeles glimrende! I fjor imponerte du oss alle med kjempeframskritt og lengder som gutta hadde store problemer med å følge! Gleder meg til å følge med dere i SOR! Mvh Tom
 12. Lykke til begge to! Gleder meg til å se resultatene, vi satser på mange lange og presise kast! :msn-wink:
 13. Barrio GT140(S) er ganske lik SA ED kastemessig og fiskemessig, de er begge WF liner med ekstremt lang klump og med tyngden i fremre del av klumpen. De fungerer flott til overhodekasting, men jeg synes personlig at en slik profil blir litt kritisk i timingen til vannkast. Linen kommer i to fargevarianter den med S-modellbetegnelsen er oransje, men den uten er beige. Barriolinene er svært rimelige, den siste jeg bestilte kom på omtrent kr 225,- , levet i postkassa. Du kan kjøpe dem her fra Mike Barrio: http://www.flylineshop.com/
 14. Hei Tellis! Dette er ikke et offisielt svar fra Castingforbundet, da jeg ikke sitter i styret eller noen av komiteene som jobber med dette, men kan allikevel svare (tror jeg)! SA ED er den eneste linen som var tillatt i det første VM på Fagernes i 2010, og er således den eneste linen som har vært med i et offisielt regelverk fra ICSF. Spørsmålet om valg av line har vært diskutert i en komite i tilslutning til ICSF, men det er ikke kommet til noen enighet her. På den offisielle siden står det: "The international tournament rules for flycasting are so far unchanged since the world championship in 2010. Click the link below to download the rules (pdf). " Dersom det blir vedtatt nye utstyrregler for trout-øvelsene, så vil de selvfølgelig være gjeldende for VM 2012. Det at dere har godkjent Rio Gold Turnament og Barrio GT140(S) i trout-øvelsene i Sverige er en lokal svensk regel som aldri har vært godkjent internasjonalt. Når det gjelder Seatrout spey, så har jeg ingen anelse. Vi har det som en øvelse i vårt norske regelverk, men det ble ikke konkurrert i denne øvelsen i Norge i 2011.
 15. Sasse, Tommy og Tom Andre, takk for det! De som så lengdekastingen min i går, fikk vel neppe inntrykk av at det var en konkurransekaster med 25 års erfaring som kastet, jeg hadde glemt å strekke snøret og måtte gjøre det underveis i konkurransen, det var hyl og skrik og tråkking på snøret! Det var et under at det gikk så bra som det gjorde! Jeg var faktisk minst like godt fornøyd med presisjonen, selv om jeg var over 20 poeng bak Knut der! For svenskene som leser resultatlisten, så tror jeg ikke de blir så imponert over lengdene våre, men presisjonresultatene med Knut på topp med 66 poeng og 6 kaster på 55 poeng eller mer viste en imponerende topp og bredde! Karoline imponerte med en sterk 6. plass i åpen klasse! To av de aller mest rutinerte kasterne, Helga og Stein, vant sammenlagt i dame og åpen klasse, mens Vetle kastet kanonbra og vant juniorklassen! :thumbup:
 16. et er ikke Jeg vet ikke om den nye sjøørret speyøvelsen har vært kastet i Norge ennå. Det har vært konkurrert i denne øvelsen i Sverige, bl.a. i Nordisk Mesterskap i Gøteborg. Det er derfor ikke så mye erfaring rundt optimale liner for denne øvelsen. I den gamle Guideline Cup enhånds ble det kastet bryggeswith (vannkast uten retningsendring fra brygge). Jeg antar at de fleste vil foretrekke en kortere line i Sjøørret spey enn det de brukte i bryggeswitchen tidligere. Tommy vant dene øvelsen i Gøteborg i fjor høst og var også en av de alle beste kasterne i bryggeswitch, så han er kanskje den som har aller best forutsetning for å uttale seg om valg av optimal line. Om jeg skal prøve dennne øvelsen selv så tror jeg at jeg ville starte med en line på rundt 27 gram og med lengde på 12-14 meter og med en typisk speyprofil med tyngden i bakkant av klumpen. Derfra må jeg bare prøve meg fram og finne ut hva som vil passe meg best.
 17. Håper denne ikke blir altfor lang for speykasting for deg. Jeg har en Zpey competition line som jeg bruker til Sjøørret lengde (overhode kast), etter tilpasning er den 18,0 meter lang og veier omtrent 26 gram. Det er en temmelig lang line for enhånds speykasting!
 18. Tom Larsen

  Langline

  Om dere skal trene langlinespey på Sjøstrand, så kan jeg være veldig interessert i å være med. Jeg kommer vel neppe noen gang til å kunne ta opp kampen med Tommy og de andre store råskinnene, men det kan være morsomt å prøve seg litt mer på langlinespey! 8)
 19. Et switchkast er et vannkast uten vinkling (uten vinkel mellom innkast og utkast).
 20. Ok Sasse, da har vi bare brukt litt forskjellige definisjoner! Jeg regner et switchkast som et vannkast uten retningsendring, mens forskjellen mellom et underhåndskast og et speykast for meg har med arbeidsvei, linelengde (og for tohånds arbeidsfordelingen mellom øverste og nederste arm).
 21. Ok, hva legger du i et underhåndskast sammenlignet med et speykast, når vi snakker enhånds? Med tohåndsstang vil de fleste mene at et speykast blant annet innebærer lengre liner, lengre arbeidsvei og større bruk av øvre arm enn underhåndskastet. For å oppnå en lengde på 40 meter, så antar jeg at det er snakk om en relativt lang klump for enhånds. Hva er da forskjellen mellom underhåndskast og speykast med enhåndsstang. Jeg spør fordi jeg ikke har anelse selv! Med underhåndskast, mener du da kastet eksakt slik Göran Andersson beskriver det i "Bättre flugfiske"? Edit: skriveleif
 22. Jeg har bare konkurrert i Seatrout Distance (overhodekast) i år, der bruker jeg mono 0,45 mm skyteline. Jeg har ikke sett noen grunn til å bruke holdeline og skyteline slik noen gjør etter inspirasjon fra castingen. Du kan jo høre hva Tommy brukte som skyteline i Seatrout Spey i Nordisk i Gøteborg?
 23. Det ser ut til å være den samme som jeg har.
 24. Godt nyttår til deg også! Jeg likte den ganle SSD-klumpen veldig godt, dessverre kappet jeg den ned til 10 meter en dag jeg trengte en kort klump i Ørstaelva. I fØlge Stein GrØnberg er ikke den nye SSD'en like godt egnet som den gamle, så man bØr kanskje forsikre seg om at det er den gamle varianten man får. Edit: skriveleif
 25. Æsj, må du avsløre at jeg bare prater tull da! Ok da, Tommy vant i Gøteborg med en så lang klump, men jeg har hørt fra flere av de andre deltagerne at de synes så lange klumper var vanskelige å beherske i denne øvelsen! :blush:
×
×
 • Legg til ny...