Hopp til innhold

TR

Medlem
 • Antall innlegg

  159
 • Registrerte seg

 • Sist pålogget

Omdømme på forumet

0 Nøytral

Profilinformasjon

 • Bosted
  Bergen
 1. Etter å ha brukt opp 3-4 Fenwick-vadere (i løpet av en sommer...), Vision Extreme (gamle gode med Entrant HB-membran), Simms Classic Guide og Simms G3 i snitt 2 år hver ser jeg ingen vits i å betale 3000-4000 kroner for vadere mer. På Vision Extreme og Classic-buksen var det til slutt sømtapen på utsiden av leggene som spiste seg gjennom membranen med lekkasje som resultat. På G3 var det kanskje den utstrakte bruken av Orvis-linekurven som førte til et utall hull i membranen i hoftehøyde, med våt pung som resultat. En tube Aquasure hjalp en liten stund men så var det slutt. Sist innkjøp var nye Vision Extreme Zip til en meget rimelig penge, og varer de i 2 år så er jeg fornøyd. Sammenlignet med gamle Extreme og Simms-buksene er den store forskjellen (enn så lenge) pusteegenskapene. Vision Extreme med F3-membran (antar dette er rimeligere enn Toray-saken de brukte før) er rett og slett veldig klamme.
 2. Sikkert fornuftig å stenge fisket i Flåmselven. Ellers må man jo lure om der er en slags ironisk rettferd i at når fiskerettigheter i elver blir kjøpt opp av næringslivsaktører slik at elvene blir mindre tilgjengelig for allmuen, blir de aktuelle elvene stengt for all fiske noen få strakser senere... Jf. først Vosso og nå Flåm... :blink:
 3. TR

  LPXe RS 9' #7

  De språkmektige blant oss kan titte her: http://www.eralehti.fi/files/library/attac.../mittaukset.pdf For de mindre språkmektige: Lpxe RS 9' #7 ERN: 7,7 (samme verdi med stangringene vendt opp og ned) AA: 65 Lpxe RS 9'6 # 7 ERN: 7,3 (stangringene opp) 7,5 (stangringene ned) AA: 61 Lpxe RS 9' # 8 ERN: 9,0 (stangringene opp) 9,2 (stangringene ned) AA: 68 NB: de målte stengene er 3-delte. Selv trives jeg med en Loop Multi F/I med clear klump i #7 til en 3-delt 9' #7. Har ikke veid snøret men forstod det slik at det er en smule tyngre enn hva klasseangivelsen skulle tilsi.
 4. Heisann, dette er kan hende fortsatt off topic men jo, du har rett, FlyAlf: Endringene i folks etniske identifikasjoner hang tett i hop med den knallharde fornorskningen, og integrasjonen av de nordligste fylkene i den norske nasjonalstaten hadde selvsagt også identitetsmessige sider; det samiske og kvenske (eller finske) ble etter hvert sett ned på også av mange med finske og samiske røtter. Men etniske identifikasjoner var jo ikke de eneste mulige: Noen ble kommunister, andre Guds barn, andre norske... Og mange samer og kvener deltok med liv og lyst i moderniseringen av Nord-Norge på linje med norsktalende folk. Problemet var vel at der ikke var særlig rom for å ønske modernisering og samtidig holde fast ved samisk/kvensk språk og kulturuttykk, men dette har jo endret seg grunnleggende i de siste tre tiår. Og jeg tror ikke folk endret gener - vi er vel en god blanding i utgangspunktet - men identitet og genetikk er jo ikke akkurat det samme (jf. "objektive" målinger av stangemners egenskaper og feelingen kasterne sier de får når de bruker en bestemt stang...) FlyAlf, du skrev: "Uansett, dersom man ikke vet hvor man kommer fra (historien) vet man heller ikke hvor man går. Det er derfor synd at vi er historieløse - det gjør det vanskeligere å diskutere HE. Det er nemlig ikke slik at vi plutselig kan nullstille all histori og begynne på nytt slik noen later til å tro." At historisk kunnskap er viktig kunne jeg ikke være mer enig i. Men i forhold til spørsmål om holdninger til HE, FeFo etc kommer jo også dagens politikk inn: Selv om vi alle leste de samme historiebøkene betyr det jo ikke at vi dermed ville være enige om hva som er den rette politikken for fremtiden. Jeg deler skepsisen mot å privatisere tilgangen til ressurser som i de siste generasjoner har vært relativt lett tilgjengelige for alle norske borgere, men det har mer med mine politiske grunnholdninger enn på manglende historiekunnskaper å gjøre (håper jeg) :msn-wink:
 5. OFF TOPIC men siden debatanttene ser ut til å være særs beleste settes det sikkert pris på tips til videre lesning... FlyAlf, du sikter vel til sosialantropolog Ivar Bjørklunds bygdebok "Fjordfolket i Kvænangen. Fra samisk samfunn til norsk utkant 1550-1980" fra 1985? Absolutt verdt å lese, men fremstillingen er kanskje noe vel enkel i og med at den nordnorske historien entydig skrives inn i en assimilerings- og fornorskningsfortelling, slik også tittelen beskriver. Her finnes det ikke mye rom for en forståelse av at store deler av den norske, samiske og kvenske befolkningen i Nord-Norge (i denne sammenheng Finnmark og Troms) selv var aktivt med i integrasjonsprosessen i forhold til det "norske storsamfunnet", særlig på 1900-tallet, og slik sett nok var konfortable med at Troms, Nord-Troms og Finnmark ble tett integrert i den norske staten. Det er helt klart at den norske statsmakten tok seg til rette i Finnmark (og andre steder) på 1800-tallet med hensyn til eiendomsretten til land og vann, blant annet gjennom å betrakte all umatrikulert grunn som statens eiendom - og det er vel her bakgrunnen for Finnmarkseiendommen ligger, ikke i romantiske forestillinger om de nordlige områder som statsløse paradis hvor befolkningen levde sammen i fred og harmoni, ulv beitet med sauene og elvene rant over av melk, honning og trekilos brunørreter... helt frem til Han Stat kom og tok seg til rette. For de leselystne vil jeg anbefale Lars Ivar Hansens og Bjørnar Olsens "Samenes historie fram til 1750" fra 2004, gratis tilgjengelig i fulltekst for alle og enhver via Nasjonalbibiotekets nettsider http://www.nb.no/utlevering/contentview.js...mp;struct=DIVP2 Her står det et og annet innsiktsfullt om hvordan Nordkalotten i sin tid ble stykket opp og delt mellom de fremvoksende statene... ...dog skuffende lite om gode ørretelver i Finnmark. God helg!
 6. Stangen lader raskt og kaster langt med en line som Loop Multi i klasse 7. Men nå er vel dette snøret i klasse 7 like tung som en line i klasse 8 egentlig skal være. Har ikke veid dem, så dette er ren synsing og erfaringer fra praktisk fiske. Stangen fungerer også fint med en Scierra synk 3 line i kl 7, dog lader ikke dette snøret stangen like raskt.
 7. Hei, hvor gammel er Wayfareren din? Jeg har en gammel modell (8,6 fot, klasse 5) og synes den fungerer bedre med WF-snører som ikke er "for tunge" for klassen sin (f.eks. SA GPX som i #5 egentlig vel er "#5,5"). Synes Wayfareren ikke taklet den så godt, mens en eldgammel Hardy Dry i #5 fungerte meget bra.
 8. Ro ned tempoet og utvid snørebuktene. Kortere og tykkere fortom hjelper, men uansett må du kanskje gi opp å nå helt til den andre siden av fjorden med kastene dine :msn-wink:
 9. Om kunststaten vet jeg intet, men ta Loop Multi F/I med i kabalen. Har brukt klasse 5 og 7 i sjøen i noen år nå og er tålelig fornøyd. Med mitt bruk varer de ca 1,5 år før flytedelen begynner å krakkelere. Har ikke veid dem men de er nok en smule tunge. Syversnøret lader i alle fall en Lpxe RS #7 uten tap av tid På minussiden: Den glassklare klumpen er litt stiv når temperaturen nærmer seg nullpunktet, noe minne i kulde men det ordner seg med å strekke linen før fiske.
 10. TR

  Sjøørret

  En liten tur i nærheten av Bergen i går ettermiddag ga fem sjøørret på land - alle er tilbake i sitt rette element. Alle tok en brunoransje Woolly bugger, rekefluene fikk svømme i fred. Så et par følgefisk som selvfølgelig var GIGANTISKE i forhold til de som faktisk bet på. Som vanlig.
 11. Har den jeg, med V-form altså. Helt ok belly, har fungert fint for mine behov, og grisebillig har den også blitt. Den jeg har (tre-fire år gammel, mulig modellen er endret) har kun to flytekamre eller hva de nå heter - en svær en og en liten en. Andre bellyer har jo gjerne flere flytekamre, kan hende det er sikrere hvis uhellet først er ute. Jeg bruker nå en sånn oppblåsbar redningsvest uansett.
 12. Hei, basert på mye bruk i tre år vil jeg bare si at ni fots LPXe i klasse 5 (4-delt) er en grådig god stang, til fersk- og lettere saltvannsfiske. Passe kjapp men likevel følsom stang. Til den prisen som den nå går for ville jeg ikke nølt. (Glemte visst noen ord om snøre - til mitt bruk er SA GPX #5 og Loop Multi F/I #5 utmerkede snører til denne stangen. Begge snørene er noe tyngre enn standarden, tror jeg, og matcher stangen og mine ferdigheter godt).
 13. Har gode erfaringer med et F/I snøre - altså et WF-snøre med "klump" i intermediate, runningline i flyt. Lettere å manøvrere enn hele intermediate-liner dersom du står utvadet i tangen, men du kommer litt under overflaten som er helt nødvendig hvis det er litt vind og bølger. Foretrekker en line med "Glassklar" klumpdel, altså såkalt "ghost tip"-snøre. Loop Multi er et slikt snøre som jeg er fornøyd med. Selvsagt intet i veien med flytesnøre og synkende polyleader (=Airflo leader)! Personlig er jeg ikke begeistret for polyleaderne - monokjernen i de jeg brukte til å begynne med var svakere enn fortomsspissene jeg knøt på.
 14. Absolutt, hvis du har mer enn lørdag og søndag til disposisjon. Kan forresten anbefale Peder Cappelens "Alene med Vidda" og "Vidda på ny" som lesestoff til inspirasjon hvis du tenker deg inn i området rundt Lågaros. Du kan overnatte omtrent på elvebredden i Lågaros i en steinbue som jeg mener å vite står åpen - du kan jo sjekke med fjellstyret. Ellers er Turistforeningens hytte på Lågaros et godt alternativ hvis du ønsker å få litt lettere sekk (eller prioritere vadere fremfor telt eller lavvo.) Kanskje en halvtime å rusle fra hytten til elven. Forresten, sist jeg var der var hyttevakten en ihuga tørrfluefisker.
 15. Hei, du finner kart over områder i Geitvassdalen som dekkes av fiskekortet her: Mer enn nok å fiske på hvis du legger turen for eksempel fra Rauhelleren til Lågaros langs T-merket sti. Selve Lågarosen er kanskje det mest vidgjetne stedet og er inkludert i kortet.
×
×
 • Legg til ny...