Hopp til innhold

Cyclops

Medlem
 • Antall innlegg

  77
 • Registrerte seg

 • Sist pålogget

Omdømme på forumet

0 Nøytral

Om Cyclops

 • Bursdag 20. aug. 1955

Kontaktinformasjon

 • Skype-ID
  Cyclops
 • Web/blogg
  http://

Profilinformasjon

 • Kjønn
  Mann
 • Bosted
  Hønefoss
 • Interesser
  Fiske, løping, langrenn, sykkel og foto/film
 • Favorittfiske
  ørret, laks, lyr ++
 1. Fluefiske etter lyr kan du jo drive nesten over alt i Bremanger. Ellers er det en del fine fjellvann. Dessverre er de ofte overbefolket. Men det finnes en del med dårlige gyteforhold der fisken er større. Hvor i Bremanger er det du skal? Jeg er best kjent i området Måløy - Hennøystranda. Har vært der mange av sommerene siden på 1980-tallet.
 2. Tok to stk på mandag. På tørt. Fisken kan vake så og si hele året hvis det er såpass mildt at det klekker fjærmygg. Jeg har fått ørret på tørt i alle måneder unntatt desember, februar og mars. I desember og mars har jeg fått på nymfe. Romslige neoprenvadere med tjukke ullsokker og fleecebukse i gjør at en kan holde ut i svært kaldt vann.
 3. Laks, sjøørret, ørret, bekkerøye, røye, sik, harr, stam, brasme, vederbuk, mort, ørekyte, skrubbe, rødspette, blåstål, bergylte, grønngylt, makrell, horngjel, sei, torsk, lyr, abbor, gjedde, sypike(fisken). Ellers: Mange av norges viltvoksende treslag, solbrillene, matpakke med brunost (C&R, tok i bakslengen, sluppet fri i framslengen, svømte raskt nedstrøms og så ikke skadd ut), radioantenne på Kia Sportage, campingstol, ryggsekk, reservestanga, høyre øre (tok voldsomt på en dobbeltkroka lakseflue), måke, flaggermus, 230V strømledning. Mange av disse ser ut til å ta lettest i bakslengen og ser ikke ut til å bry seg om fortommen (fins ikke fortomssky).
 4. I det prissegmentet du angir finnes det stort sett bare bra utstyr. Men det er mange måter å være bra på. Særlig for ei fluestang. Derfor er det bare en ting som duger hvis en vil finne en god venn for mange år: Prøve, prøve, prøve. Jeg pleier legge vekt på stanga og snøret. Sneller har aldri gitt meg problemer enten de har vært rimelige eller dyre. Skal jeg tipse om stang blir det Eikres stenger. De er kanskje ikke lette å få tak i over alt. Jeg har ikke testa dem før nå i år og det var kjærlighet ved første kast både for meg som har kasta mange år og ei helt fersk ei i gamet. Så neste investering for meg blir et par Eikre stenger(9 fot #4 og 9,5 fot #5). For ordens skyld: Jeg har ingen tilknytning til stangmerket eller Eikre ble bare umiddelbart imponert over bra ting til fornuftig pris.
 5. Området du nevner er lett tilgjengelig. Du må gå noen hundre meter fra bilen. Elva åpner 1. mai. Når første gode fiskeperiode inntreffer varierer en del. Siden hele vassdraget er regulert følger den ikke "normale" sykluser helt. Det foregår en del klekking som ikke så mange får med seg fordi de er kortvarige og kommer til litt ukurante tider. Vårfluene utover sommeren er et sikkert kort, men de gir av og til merkelig lite vaking til tross for stor tetthet av vårfluer. Randselva er i det hele tatt litt sær og ikke lett å bli klok på. Jeg bor sånn til at jeg ser elva daglig og blir stadig overrasket. De to foregående årene har jeg brukt mye tid ved elva for å undersøke litt mer systematisk. Vanskelig å si hva det kommer av, men det virker som fisketettheten er for liten i forhold til næringstilgangen. Jeg har hatt feltkurs i elva med naturfagstudenter og det avslører rikelig med insekter. En forklaring på at det ofte er lite å se er at fisken i elva ser ut til å ta overraskende lite mat fra overflata. Men jeg blir også mer og mer overbevist om at tettheten av ørret i elva er "for liten". Arbeidet som gjøres i elva er rettet mot Tyrifjordørreten som gyter i elva. Det blir ikke gjort noe i forhold til den elvestasjonære stammen.Forholdet mellom stasjonær fisk og Tyrifjordøret er heller ikke godt å si noe sikkert om. Ringerike Sportsfiskere disponerer mye av elva. Sjekk på nett hvor du får kjøpt kort (randselva.com). De første baetisklekkingene og klekking av danica/vulgata er de klekkingene som gir mest vaking. De første baetisene kan gi veldig fine klekkinger og de beste vakperiodenen jeg har sett i elva. Rhodaniklekkingen kan vare i noen dager hvis de kommer i gang før flommen begynner. Skal jeg anbefale en periode å begynne i vår vil jeg si 10. - 17. mai på dager med rhodanivær. Det kan hende det går an å få tips når jeg ser at ting begynner å skje. Du finner litt til å erte opp fiskelysta på vimeo. En liten film jeg har laget fra rhodanifisket mitt i Randselva i mai 09: Etter å ha fulgt med utvalgte strekninger nøye i flere år vil jeg be alle som fisker på den stasjonære ørreten sette ut igjen det de får. Bestanden virker overraskende liten.
 6. Det er flere videregående skoler i Norge som tilbyr linjer rettet mot naturturisme og guiding. Flere folkehøgskoler har også slike tilbud. På høgskolenivå er det lite. Du har studier rettet mot arktisk friluftsliv ved Høgskolen i Finnmark. Høgskolen i Hedmark er vel de som har utdanninger som ligger nærmest opp mot det du etterlyser. F.eks: http://www.hihm.no/content/view/full/2464 Jeg jobber ved høgskolen i Buskeud (økologi/naturfag) som bl.a. har en god reiselivslinje, språkutdanningskompetanse og naturfaglig kompetanse. Vi er noen som har kommet med innspill for å få HiBu til å satse på en naturguide/jaktguide/fiskeguide utdanning på bachelornivå. Men det ser ut til at det er liten interesse i høgskolesystemet for å utvikle noe sånt. Synd.
 7. Vi har tydeligvis varierende opplevelser med Posten her inne. Jeg har vært så uheldig å få ødelagt to forskjellige stenger under forsendelse de siste åra. Den ene skaden var så brutal at både jeg og posten lurte på hvordan det var mulig. En aluminium stangtube med stang i var helt flat i nesten hele sin lengde. Det skal noe til å få det til. Selvfølgelig var det ergerlig begge gangene. Men min erfaring med posten var bare å skryte av. Jeg fikk erstattet stengene fullt ut (og vel så det) raskt og smertefritt. Og jeg har heller ingen tilknytning til posten. Et par reklamasjonssaker i sportsbutikker har vært atskilling tyngre saker. Jeg tror egentlig posten Norge er en bra tjeneste sammenlignet med "poster" det er naturlig å sammenligne seg med. Men alle gjør jo feil av og til (kanskje ikke parkeringsvakter og journalister).
 8. Beklager, mange vil nok kalle dette en avsporing, men... Jeg pleier å tenke ut hvor mye jeg vil bruke på ei snelle, også kjøper jeg ei til den prisen. Nå har jeg riktignok gjort noen kjøp godt over det jeg kunne tenke meg i utgangspunktet. Slik jeg fisker må min konklusjon bli: Snella er overvurdert. Jeg har aldri hatt problemer med en eneste fisk på grunn av snellas kvalitet. Til ørretfiske skjønner jeg nesten ikke at det er mulig å få til. Jeg fisker ørret, laks, hissig lyr, stor gjedde f.eks., men eneste gangene snella har svikta meg er de gangene jeg har tryna i steiner og ødelagt sneller. Derfor har jeg endt opp med å styre unna de dyre snellene. 2000,- spart pr snelle -- det blir fort flere fisketurer av sånt...
 9. Polygarn er enkelt å binde, men funker ikke så godt i praktisk fiske. Jeg liker å gjøre fluene mine så enkle som mulig og har testa forskjellig til comparadun. Polygarn fikk jeg ikke til å funke. For dårlig flyteevne og stabilitet. Bruker helst hår etter hvert og litt CdC. En bør ikke bruke mye hår i vingen er min anbefaling.
 10. Steder jeg til nå aldri har hatt dårlig erfaring med: http://www.grandesfluefiske.no/ og http://www.nfisk.no/
 11. Jeg har en som ikke var kjærlighet ved første blikk... Men etter hvert har det blitt en favoritt. For meg som hadde mest erfaring med lengre og kjappere tohånds var det en overgang. Når en venner seg til den eller hvis en er vant til ei dypere og roligere stang, blir det et verktøy en setter stor pris på. Som nevnt over er den en drøm å kjøre de galeste laksene på.
 12. Man må i alle fall være fluefisker for å orke gruble så mye over en sånn sak. Men noe skal en vel drive på nå vintertid.
 13. Har fått en del gylter og blåstål om sommerene i Nordfjord. Sist sommer prøvde jeg litt målretta for å se om det kunne gå an å lure noen store. Noen rekorder ble det ikke, men det ble tydelig at det som fungerte best der var rekeimitasjoner. Jeg laget noen små "pattegriser" (str 8 ) med blyfortynging. De slo an særlig blant blåstålen. Det er spreke fisker å få på lett flueutstyr.
 14. Har vært i Spålselva jevnt og trutt de siste 40 åra. Det er en fin elvestrekning som nå for tida desverre stort sett huser småtasser. Har ikke vært der mer enn en tur i året de siste 5 åra. Må liksom innom og se de gamle plassene. Hvis en ikke er så nøye på størrelse byr elva på koselige fiskeopplevelser. En rusletur ned fra Spålen til stedet jeg pleier campe gir ei panne fisk på flua. Men har vel bare 2 fisk over 400 g fra de siste 5 åra.
 15. Makan til idioti ser en heldigvis sjelden. Men desverre er nok lignende holdninger nærmere enn vi liker. Det er for mange som kommer ut i naturen og bruker den som en kulisse for å vise hvor j.... mannfolk de er. Snusleppe, fyllerør, pornoblader, vill skyting - disse gutta tar det lenger enn de fleste. Men det ligner desverre på oppførsel jeg har observert mange ganger blant jegere og fiskere. Naturen blir en bitign, en kjekk kulisse. Disse gutta er ute for å vise seg og utstyret. Hva heter et sånt kompleks? Godt at så mange reagerer sterkt på dette. Det er håp. Flertallet driver tross alt med dette fordi vi elsker det enkle livet i naturen.
×
×
 • Legg til ny...