Hopp til innhold

salar

Medlem
 • Antall innlegg

  603
 • Registrerte seg

 • Sist pålogget

Alt innhold fra salar

 1. Jeg er vel en flyktning som nå krysser mitt startspor for det var fluefiskenet. Alt døde sakte men sikkert ut , men nå kommer det litt nytt blod. Håper flest mulig vil delta konstruktivt. Friluftsfjorden!
 2. Ikke så mye å juble over men nå er det ti år siden jeg første gang skrev om drømmen, et stort marint verneområde i deler av Oslofjorden pluss Drammensfjorden. De fleste har nok glemt drømmen og skjønner vel ikke at noen fortsatt tror på den. Hva var det vi sa? vil nok de fleste tilfreds slå fast. Mye har ikke skjedd så kanskje har de rett. Men det betyr ikke at man skal gi opp drømmen. Nå er det etterhvert mange som snakker om verneområder eller bevaringsområder som etter ekspertenes mening er et bedre navn. Ute i verden kalles det marine reservat og det er jo en enda mer bastant betegnelse. Men hva vi skal kalle det spiller ingen rolle. Hovedsaken er at vi får noen flere på plass. De få vi har i Norge og som stort sett er opprettet for å hjelpe hummeren fungerer utmerket også for fisk . Fiskene blir flere både i antall og arter og de blir større enn i områdene rundt. Dette er i områder med nullfiske. Alle bevaringsområdene er små, ca en kvadratkilometer. Det jeg, og etterhvert ganske mange drømmer om, blir i forhold gigantisk. Men hvorfor tenke smått og stokk konservativt når det motsatte er best for økonomi og økologi? Havressursloven slår fast at de ville marine ressursene i havet tilhører fellesskapet. Hva er da galt med å dele ressursene i et så tett befolket område på flest mulig og samtidig gjøre noe for å bygge opp fiske og skalldyrbestandene? Noen mener man må ha yrkesfiskere med generasjoners erfaring, også i et så begrenset område, for å få best mulig resultat. I Øresund har man bare noe ytterst få yrkesfiskere som ikke får gjøre som de vil og der har man et rikt fiske på mange arter. Men noen lever for og av myter. Skulle ønske det var mer aktivitet på forumet men det kan jeg gjøre lite med. Friluftsfjorden!!
 3. Dette er positivt og fremtidsrettet. Håper hun får det til å gå rundt økonomisk. Men får man ikke bort trål og garn blir det ikke stort mer å høste og hvis andre skal ta med seg folk ut for "fisketurisme" må man ha noe mer å kunne tilby enn makrell og horngjel. http://www.osloby.no/nyheter/Helene-25-valgte-fisking-i-Oslofjorden-fremfor-kontorjobb-7919459.html Friluftsfjorden!
 4. Dette liker jeg. Nye og framtidsrettede tanker fra en ung fisker. http://www.osloby.no/nyheter/Helene-25-valgte-fisking-i-Oslofjorden-fremfor-kontorjobb-7919459.html Friluftsfjorden!
 5. 2015 er friluftslivets år og hvorfor skal det ikke også bli Friluftsfjordens år? Det er på tide at alle dem som mener noe må gjøres med Oslofjorden ikke bare mener det inne i seg, men tør å si det høyt. Det nytter å gjøre noe og jo flere som kommer på banen jo sterkere blir vi. Kamper avgjøres ikke i garderoben. Ut å sloss, men det har jeg sagt før uten at en eneste uorganisert sportsfisker har løftet blikket fra bindestikka eller slukboksen. http://www.njff.no/nyheter/2014/Documents/Invitasjon%20og%20program%20OFK2%202015.pdf
 6. Denne melodien har kanskje andre lagt ut men ikke denne versjonen som fortjener å bli hørt også av snøhatere. I dag kom det litt mere hvitt og selv om man ikke liker snø i mengder gjør bare litt hvitt så stor forskjell at det er bryet verdt å finne fram skuffe og kost. Verre er det når man må fyre opp freseren. God hvit eller mørk jul. Friluftsfjorden!
 7. Fra tid til annet dukker det opp et bilde av denne vakre,sterke og gode fisken som det var endel av i Oslofjorden. Hvorfor den har blitt borte kan man ha diverse oppfatninger om, men det hjelper så lite. Det vi trenger er samling om et felles ønske om å få den tilbake. Vil vi ha den tilbake eller skal vi bare godta at den er en uønsket art som ikke har noe å gjøre i fjorden eller alle andre steder den måtte dukke opp langs kysten? Friluftsfjorden!
 8. Med en så mørk og fuktig høst/forvinter er det godt at solsnu forhåpentligvis skjer i sol og lys. Neste år er friluftslivets år. Det får vi håpe blir mer enn ord. Friluftsfjorden!
 9. Gi dem erstatning etter oppført inntekt av laksefisket de fem siste årene. Da blir det ikke fullt så dyrt for samfunnet. Kunne man forby drivgarnfiske må man vel også kunne forby dette. I det minste sterkt redusere det. Man vil sikkert argumentere med tradisjoner, men det finnes bra og dårlige tradisjoner. Den verste er omskjæring, hvor denne havner på skalaen får bli opp til hver enkelt å finne ut av.
 10. http://www.dn.no/nyheter/naringsliv/2014/12/01/2156/Fiske/tomt-for-torsk-i-oslofjorden Dessverre lager man ikke regnskap over hva denne feilslåtte forvaltningen koster både økonomisk og økologisk.. Friluftsfjorden!
 11. Vi prøver å få fart i arbeidet med Friluftsfjorden og håper dere som bor rundt den vil ut på banen og kjempe. Man avgjør, som kjent,ikke kamper ved å sitte stille i garderoben. Friluftsfjorden!
 12. http://tv.nrk.no/serie/dagsrevyen-21#t=14m18s Noen kaller dette å tukle med naturen og vil ikke ha kunstige rev. Andre som Hartvig Christie fra innslaget er av stikk motsatt oppfatning. Han vet kanskje mest om kunstige rev i landet. La oss få mange kunstige rev. De trenger ikke å koste mye, men fungere helt utmerket. Friluftsfjorden!
 13. I beste fall kan man si bedre sent enn aldri. Oppdrettsindustrien må jo gjøre noe nå som glansbildet virkelig slår sprekker. Bilder av laks og ørret delvis oppspist av lus reagerer folk på. Rømt laks ser mange på som en velsignelse (fyll fryseren). Det som må til er lukkede anlegg så dette er kun en dekkoperasjon som skal vise at de og Regjeringen tar tak. Vi bør ikke applaudere.. Friluftsfjorden!
 14. Kan vel brukes i maten til annen oppdrettsfisk. Er jo ikke sykdom. Resirkulering.. Friluftsfjorden!
 15. Som endel andre reagerer jeg på at man mener "den særegne norske høstningskulturen" er et kvalitetsstempel. Leser jeg riktig står det at de tok det de fikk uansett om det var et godt eller dårlig år. Man høstet så mye som mulig av overskuddet fordi man ikke kunne vite hvor mye det var å høste av. " Man kan ikke se den grense under vann" Friluftsfjorden!
 16. Skulle ønske man ikke bare dro opp garnene men ventet inn eierne og ga dem en passe bot på mellom 5000 og 10000 kr avhengig av antall garn. Jeg mener dette er kriminalitet på linje med tyvjakt på elg og villrein. Friluftsfjorden!
 17. Politikere skal gå foran å stake ut retningen. I denne konkrete saken dilter de etter og ser hva som skjer. Det samme kan man si om miljøorganisasjonene.. Det er ikke lett å få til en forbrukerboikott. Men når Virke vil snakke om saken er det et fint tilskudd og håndsrekning til alle som har og fortsatt slåss mot oppdrettsindustrien. Forholdene på bunnen under og rundt oppdrettsanleggene er dokumentert av Kurt Oddekalv. Det er ikke noe vakkert syn. Men så lenge slik dokumentasjon ikke blir tatt alvorlig av andre enn TV 2 kommer man ingen vei. Den totale tausheten fra dem som burde og skulle tatt tak i saken må være det mest frustrerende for dem som vil ha debatt rundt saken. Vi andre bør ikke la tausheten smitte over på oss.. Friluftsfjorden!
 18. De skryter av at det er ulovlig fiske de holder på med. Men er det virkelig det? Selv tror jeg dessverre at det er "tradisjonsfiske" som man naturligvis ikke må forby. Spesiellt hvis "urbefolkningen" er involvert. Tradisjoner er viktige å ta vare på selv om de er forholdsvis nye,ødeleggende og i motsetning til tidligere tider ikke noe man må holde på med for å overleve. Friluftsfjorden!
 19. Enig med deg Salaren i det meste men ikke første avsnitt. Det kan virke som du mener vi bare skal gi opp og heller fiske på brunørret og røye. Jeg fisker på begge deler men ettersom jeg ikke er spesiellt glad i mygg og knott er sjøørretfiske året rundt å foretrekke. Oslofjorden er ikke plaget av lus men det betyr ikke at også vi som fisker skal la være å engasjere oss i luseplagen andre steder. Jeg er ganske sikker på at de fleste som har politikk som jobb vet om problemene, men de er for feige til å stå opp for villfisken. Alle partier har facebooksider. Legg ut skrekkbilder/videoer og spør om de synes dette er ok. Svaret vil bli et nei og da kan man spørre hvorfor de ikke gjør noe med problemet. Partier som liker å fronte seg som miljøpartier bør provoseres ekstra mye for jeg tror ikke H, Frp eller AP har noen ambisjoner om å pålegge oppdrettsindustrien klare miljøkrav. Industrien kommer seg hele tiden unna med å vise til prosjekter som skal fjerne lusa. Det har de gjort i tiår og politikerne har velvillig brukt det som en sovepute. De sover kanskje ikke godt men lukker hvertfall øynene. Venstreleder Sponheim gjorde det i 14 år mens elv etter elv rundt Hardangerfjorden ble stengt. Jeg bruker det for å provosere Venstre til å komme på banen men de vil foreløpig ikke åpne gluggene. Hva med SV og MDG? Det er vi som er mange, og vi utgjør en stor velgerskare. Vil vi at partiet vi stemmer på skal ta et standpunkt må vi se synlige bevis på at de vil gjøre noe. Ikke bare en uforpliktende uttalelse som ikke forplikter. Friluftsfjorden!
 20. Jeg ser at noen fortsatt sier at det er på tide at politikerne våkner. De er våkne, de vet godt hva som skjer men de vil ikke gjøre noe. De er styrt av en industri som vet at den får det som den vil uansett farge på Regjeringen. Filmen " I skyggen av laksen" viser med all tydelighet at sjøørreten er den som har det aller verst. Friluftsfjorden!
 21. Forvaltningen kan umulig være basert på forskning når det gjelder Oslofjorden, og den samfunnsøkonomiske delen er fraværende. Her er det vern om noen få menneskers rett til å ødelegge fjorden som går foran alt annet. På 70-tallet tok man omtrent ti ganger så mye fisk i Kattegat som det man gjorde i ti ganger mindre Øresund. I 2009 tok man fortsatt like mye fisk i Øresund ,ca 2000 tonn mens man i Kattegat tok opp mindre enn 200 tonn. Forskjellen er trålforbudet i Øresund slår en vitenskapelig rapport fast. Vi trenger forskning men ikke på Oslofjorden. Her kan man bruke alt man vet om trålforbud,kunstige rev og kunstig tareskog. Man kan lage noe nytt,spennende og framtidsrettet, og det vil på alle måter være lønnsomt. Hadde man krevd like mye forskning og dokumentasjon ved opprettelse av verneområder og nasjonalparker på land hadde vi ikke hatt mange. Vi må få ut ideen om vern til Hvermansen og ikke bare til " menigheten". De fleste lever dessverre fortsatt i overbevisningen om at dagens forvaltning er den optimale for alt og alle. Den er jo vedtatt av eksperter. Eksperter som naturligvis ikke vil ha fram forandringer som viser at fjorden kan forvaltes på en langt bedre måte, for alle. Ikke minst for fiskebestandene. Sterke fiskebestander er bl annet det nærmeste vi kommer en garanti mot uønskede arter utenfra. Det vet man men hvorfor benytte seg av den når den berører dagens vedtatte forvaltning? Man sier at da fanden ville at intet skulle skje satta han ned den første komitee. Han kunne jo også begynt å forske. Friluftsfjorden!
 22. Jeg er ganske usikker på om kronikken gjenspeiler det folk flest mener, men nå er vi i det minste fire som mener at det er langt mer lønnsomt å satse på vern og sportsfiske kontra dagens " forvaltning".. Håper du Brage er en av bidragsyterne når det gjelder å spre det fornuftige budskap. Nei til tråling og garnfiske i Friluftsfjorden.. Hvem eier havet spør marinbiolog Henning Røed i sin tankevekkende bok "Fiskehistorier". Jeg vil legge til Hvem eier fisken i havet. I Friluftsfjorden, som er Oslofjorden ut til våre trakter er det i prinsippet du og jeg, men dessverre har man gitt noen få yrkesfisker og et ukjent antall fritidsfiskere forkjørsrett til ressursene. Det er etter min mening en svært dårlig løsning. De er grådige og har null respekt for bærekraftig forvaltning. Biologisk mangfold er et fremmedord. De ødelegger gladelig settepotetene. Alt dette bærer fjorden preg av, og verst av alt er at de får fortsette. Ja mange synes synd på dem når det ikke er mer fisk igjen. Man tror at dette er noe som vi bare må godta og leve med. Dette er prisen for utviklingen,klimaendringer og forurensing. Vi har blitt for grådige sa en gammel mann til meg etter en fiskeløs dag i Falkenstenbukta. En bukt som var kjent for svært godt fiske. Jeg er enig med mannen og mener vi kan komme tilbake til tidene da man kunne få fisk nok til middag med stangfiske fra land. Oppskriften er enkel. Få bort tråling og garnfiske. Sett fisken og alle sportsfiskerne rundt fjorden i sentrum, og ikke som i dag noen ytterst få som fisker med ødeleggende redskap. De har mer enn bevist at de ikke er i stand til å forvalte ressursene. Tillatte fiskeredskap bør være håndsnøre eller stang. Ruser til krabbe og hummer. Det kan ingen leve av vil mange si. Det er for det første ikke sikkert og for det andre vil man med en så radikal omlegging skape nye arbeidsplasser. Jeg vet ikke hvor mye penger dagens yrkesfiske i denne delen av fjorden genererer ,men mye er det ikke. Ser man på særbehandlingen de får fra fiskeridep. og fiskeridirektorat skulle man tro det var snakk om milliarder. Hortensmannen Henning Røed blir forresten å høre i Horten 5 juni når Vestfold Venstre feirer verdens miljødag. Dette leserbrevet hadde jeg i lokalavisa for en drøy uke siden. Tenk om mange rundt fjorden kunne bidra med noe lignende. Det tar en halv time og man får ut meninger alt for få utenfor "menigheten" vet om. I Horten og Tønsberg er meningene kjent. Gjør en liten men viktig innsats for Friluftsfjorden,,,
 23. Det er spørsmålet Ingar Heum stiller i spalten "siste kastet" i siste Alt om fiske. Det er etter min mening en knakende god artikkel og er du ikke uenig i det han mener bør også du jobbe for at man slutter å snakke og forske, og i stedet gjør noe med en skakkjørt forvaltning av landets viktigste fjord.. Friluftsfjorden!
 24. Torsdag 5 juni kl 18.00 kan man bl annet høre foredrag med Marinbiolog Henning Røed på Gamle Horten gård, Øvre vei 5a på Karljohansvern. Henning holdt et engasjert og tankevekkende foredrag på oslofjordkonferansen, og er ikke redd for å ha meninger som går på tvers av vedtatte sannheter som har vist seg å utarme fjorden. Hans bok Fiskehistorier med undertittel hvem eier havet? er en bok alle som er opptatt av forvaltning og eierskap til fisken bør lese. Friluftsfjorden!
 25. Det begynte med et nei til tråling i store deler av Oslofjorden. Jeg avslutter (kanskje) med også å ta med garnfiske. Det er ingen grunn til at man skal holde på gamle tradisjoner så lenge de er ødeleggende for økonomi og økologi. Bygg opp bestandene og la alle rundt fjorden,dvs ca 1/3 av landets befolkning få et flott fiskevann hvor de kan hente mat,rekreasjon,velvære og spenning. Marinbiolog Henning Røed spør i boka "Fiskehistorier" om hvem som eier havet og det kan utvides til å spørre om hvem som eier fisken i havet. Noen ytterst få eller også vi andre. Mange mener nok at det er frekt og useriøst å mene det jeg gjør. Jeg mener derimot at måten noen få ødelegger for så mange på er frekt og useriøst. Friluftsfjorden!
×
×
 • Legg til ny...