Hopp til innhold

Asbj.R.

Medlem
 • Antall innlegg

  1 232
 • Registrerte seg

 • Sist pålogget

Innlegg skrevet av Asbj.R.


 1. Dette er altså grunnen til at jeg har valgt å ikke delta i sosiale medier; Nettroll. Og jo Lars, jeg oppfatter helt klart at du er et nettroll. Når du tar mine uttalelser og vrir om på dem slik at det passer ditt syn, så bekrefter det for meg at du tilhører denne kategorien. Jeg hadde egentlig ikke tenkt å skrive mer i denne tråden, men dette blir mitt siste innlegg.

  Her er tre eksempler på din omskriving av mine utsagn.
  Jeg skrev at de var "frekke SOM flatlus", og ikke "frekke flatlus" som du påstår. Det er en vesentlig forskjell på betydningen av disse to utsagnene.
  Jeg har aldri kalt disse folkene for miljøsyndere. Det var det DU som gjorde, Lars.
  Opplysningsskiltet som du referer til oppfordrer FØRST OG FREMST til ikke å fiske på den sårbare bestanden, sekundært  å sette ut fanget fisk.

  Hva har vært realitetene i vår?

  Lyngen jeger og fiskeforening, som for øvrig har satt opp det nevnte skiltet, har takket for mitt engasjement og støtter det fullt ut.
  En av de tidligere omtalte turoperatørene i Finland svarer på min mail at de ikke lengre arrangerer turer til Pollen, men at de heller selger turer til bl.a Balsfjorden og Reisafjorden. Samtidig opplyser vedkommende at det er MANGE finske turoperatører som selger slike fisketurer til norske fjorder på våren. Dette er et annet slags turistfiske som fortjener minst like mye oppmerksomhet som det som foregår til sjøs fra fiskecamper lokalt. Forskjellen er at de sjøfiskende turistene i det minste legger igjen noen penger lokalt. Det gjør ikke de finske turoperatørene.  På hjemmesidene deres finner du eksempler på salg av turer med sjøørretfiske i norske fjorder, og prisen ligger rundt 500 euro pr. pers for ei helg. Og når disse turoperatørene tillater seg å tjene penger på å fiske på andre lands ressurser uten å betale noe for dette, er de etter mitt syn tullinger, og det står jeg for. I Kilpisjærvi som ligger mindre enn 5 mil fra Skibotn kan de kjøpe inn alt de trenger til turen, bl.a. øl, kjøtt og tobakk. Men, med utgangspunkt fra Kilpis, havner de kanskje under din kategori; Lokale fiskere?
  Etter observasjoner som er meldt meg fra lokale folk (ikke fiskere) har det stort sett hver helg fra april/mai til ut juni, vært observert flere finskregistrerte bobiler i fjæra i Pollen. Noen helger er det talt opp over 20 finske turistfiskere. Jeg tror ikke jeg tar for hardt i om jeg sier at det sikker har vært 2-300 finske turistfiskere i Pollen denne våren. Tror du alle disse setter ut trofefiskene sine? Vitner forteller om det motsatte. Det er dette du forsvarer Lars.

  Jeg har tidligere, i flere andre tråder her på forumet redegjort for mine holdninger og synspunkt vedrørende å sette ut fisk, så det gidder jeg ikke å gjenta.

  I arven fra mine foreldre, står jeg med en fot i Troms og en i Finnmark. Fra tidligere generasjoner er jeg et produkt av de tre stammers møte. I min nære fortid er det å leve i naturen, med naturen og av naturen en grunnleggende kunnskap og kultur. Herunder hører også respekt for det viltet jeg jakter etter. Jeg forventer ikke at en bygutt fra Lillestrøm skal forstå dette.

  Jeg har med andre ord en god porsjon finsk blod i mine årer, og har i utgangspunktet ingenting i mot finlendere generelt. Når jeg uttrykker meg slik jeg gjør, er det basert på egne erfaringer som sportsfisker og oppsynsmann. Jeg har truffet mange hyggelige finske fiskere som følger regler (f.eks rullerende fiske) og betaler sine fiskekort, men jeg har også truffet mange som ikke gjør dette, og som spekulerer i ikke å bli tatt. Et eksempel her en finlender jeg kom over i Altaelva under "gratisfisket" før St.Hans for noen få år siden. Det var fredningstid i elva og der sto han og kastet med sine sluker. Når jeg påpekte at det var fredning, svarte han at han ikke visste hvor han var og hva slags elv han fisket i. Han sto altså der, i kanskje verdens beste lakseelv, og påsto at han ikke visste hvor han var! Ikke mye troverdighet hos den karen, spør du meg.

  Du trekker ansennietetskortet og skryter på deg 25 års erfaring. Vel, i denne sammenheng og til sammenligning; her taper du med to tiår!

  Så, med dette innlegget takker jeg for meg i dette forumet, og overlater trollene til dere andre. Jeg vil samtidig takke mange "kolleger" her for hyggelige tilbakemeldinger i mange tråder, og jeg er glad for at noen av disse "kollegene" har jeg fortsatt kontakt med på privaten. Det rekker for meg.

  Takk for meg, og lykke til videre.

   


 2. 4 timer siden, lars p said:

  Alt i alt koker dette ned til at du ikke liker C&R og derfor er fiske der uetisk og miljøforbrytelse. Og folka som gjør det er idioter.

  Du har ikke forstått noe som helst av hva som engasjerer meg i denne saken. 

  Du har ingen rett til å tillegge meg noen som helst meninger. Hvis det ikke var dine egne meninger du uttalte?


 3. 26 minutter siden, lars p said:

  Digger i utgangspunktet første meldingen din og veldig bra du dropper å fiske på en presset bestand.

  Men så er det litt greit å hoppe av den høye hesten , som "lokal" burde du jo ikke vært der i første omgang. Er jo logisk at de bestandene er sårbare. Finnene gjør jo ikke noe galt hvis de setter ut fisken igjen, og det sier jo ikke bildet du legger ut noe om !

  Og jeg tipper det største uttaket av Ørret der oppe er de lokale , som vanlig.

  Liten utfordring ! Sjørøya er truet i hele Norge, det er jo ett kjent faktum. Kommer du til å droppe å fiske etter den i år ??

  Oi, plutselig ble du nesten et troll Lars.

  Vanligvis ville jeg ikke kommentere dine små-ufine påstander, men her bare må jeg. Du bør kanskje kjenne fakta før du plasserer meg på den høye hesten (jeg har forresten aldri sittet på en hest).

  Jeg var på dagstur og fisket i Ullsfjorden (nabofjorden, se kart), på lyngensiden. I stedet for å ta ferga hjem, kjørte jeg via pollfjelltunnellen. Så det var folk i Pollen og antok at det var ok å fiske. Gjorde 20 kast og tok pissepause (detaljer er viktige). Så skiltet med orientering om situasjonen i Lyngenfjorden, og pakket sammen. 

  At finnene ikke gjør noe galt når de fanger og setter ut igjen, er en påstand du får stå for selv. Jeg har annen erfaring, og har plukket flere døde release-fisker fra vann, elv og sjø.

  Din  påstand om at de lokale tar ut mest fisk... ante ikke at du var så lokalkjent? I Pollen treffer du flere langveisfarende enn lokale. 

  Hvis mine opererte skuldre holder, vil jeg fiske sjørøye i år, ja. Jeg fisker bare i vassdrag med god reproduksjon og som tåler beskatning, og forholder meg til bag-limits. Det hjelper ikke ett vassdrag, at jeg ikke fisker i et annet.

  Jeg fisker og spiser fisken jeg fanger. Jeg setter likevel ut mange flere fisker enn du tror, ja kanskje flere enn deg også. Men jeg kunne aldri tenke meg å kroke fisk for egen forlystelses skyld, for så å sette den ut igjen. Det er etisk betenkelig og strider mot min moral.


 4. Da har jeg sendt bekymringsmelding til Fylkesmannen.

  Her er tullingene som arrangerer disse guidede turene. https://www.graylingland.com/fly-fishing-for-sea-trout-at-arctic-ocean

  Jeg har sendt mail til alle tre e-postadressene på hjemmesiden deres og bedt om at de slutter med dette.

  Ikke nok med at det var en finsk tankbilsjåfør som stor for utslippet av Gyro-infisert vann i Skibotnelva i sin tid, men nå skal altså andre finlendere fiske på en truet bestand også. Frekke som flatlusa disse finnene.

  Gå gjerne inn på hjemmesida deres (følg linken) og send de noen sinte mailer. De er forresten sponset av Vision. Kanskje bør Vision boikottes?


 5. Det arrangeres turer med guiding av finske fiskere til Pollen i Lyngen. På Vision sin instagramside ligger det bilder av store sjøørreter tatt lokalt i Lyngen. DETTE ER IKKE OK!

  Dette er en meget sårbar sjøørretstamme som ennå ikke har reetablert seg etter rotenonbehandling siste år.

  De av dere som har insta-konto kan gjerne logge seg inn på visionflyfishing.com og gi noen negative kommentarer til bl.a. bildet fra Lyngen. Rull ned på hjemmesiden til du kommer til 8 bilder i to rader. Bildet helt til høyre i øverste rad er fra Pollen.

  Her er det:

  Håper at alle som har anledning gir Vision (og fiskeren) tilbakemeldinger om at dette er miljøkriminalitet.

  Selv har jeg tenkt å varsle Fylkesmannen og be om at det etableres totalt stopp i fiske etter sjøørret i hele indre del av Lyngenfjorden.

  • Like 1

 6. Var sist helg en tur i fjorden og kastet etter sjøørreten, sammen med mange andre fiskere. Først etter avsluttet fiske ble jeg obs på et skilt som står i fjæra på en av de kjente fiskeplassene. Skiltet forteller om den omfattende rotenonbehandlingen som elevene (og bekkene) i området har vært gjennom siste år. Skiltet ber også sportsfiskerne om å ta hensyn til en sårbar bestand av sjøørret, som alle kan forstå etter behandlingen, og ber om at fiskerne lar være å fiske på bestanden av stor sjøørret - og hvis man likevel gjør dette og fanger, bør man sette ut fisken igjen.

  Skiltet ga meg en litt ekkel følelse og gjorde at jeg måtte gå noen runder med meg selv. Er det så viktig å jakte de store trofefiskene for så å sette de ut igjen? Kan man ikke heller la være å fiske på denne sårbare bestanden, slik at den kan få reetablert seg uforstyrret?

  Jeg vet hva jeg har landet på, og jeg kommer ikke til å fiske mer der de kommende årene. Oppfordrer andre fiskere til å gjøre det samme. Det handler om å ta ansvar.

  • Like 1

 7. Smaken er som baken, heter det - den lukter verre hos andre enn hos deg selv. ;)

  Jeg tenker at alle gjerne ville at nettopp sin stang er kultstang nr 1. Det vil alltid være individuelle preferanser som bestemmer hva man liker eller ikke.

  I min nære fiskekompiskrets har vi felles (enhands) erfaringer gjennom drøyt 4 tiår. Fortsatt snakker vi om de fantastiske splitcane stengene som Sharp Scottie, Hørgård Lillemor eller "billigstanga" Golden Fly. Alle disse var tunge å fiske med gjennom en hel dag, men ingen andre (moderne) stenger kroker fisk like bra som splitcane gjorde.

  For min egen del blir jo, til enhver tid, den sist innkjøpte stanga min favorittstang (oppdateres med ujevne mellomrom). Om jeg utvider horisonten en smule, må jeg likevel si at G. Loomis GLX Distance (todelt #8) er den råeste kastemaskinen jeg har pr dato, selv om den er noen år gammel. Bare synd at den også blir litt tung for aldrende skuldre gjennom en hel dags fiske. Denne stanga ble vel i sin tid utviklet etter spesifikasjoner/ønsker fra norske (eller var det skandinaviske) fluefiskere/kastere. Det burde jo borge for en viss "kultstatus".


 8. Jmf tidligere diskusjoner her i forumet der jeg noe pessimistisk mente at vi, våre barn og våre barnebarn er de siste generasjoner som kan fiske vill laks i elevene våre. Sist skrev jeg at jeg håpet at jeg tok feil, men nå ser det ut for at jeg var nærmere virkeligheten enn det jeg trodde.

  https://www.altaposten.no/nyheter/2019/05/15/Tror-laksen-forsvinner-19046605.ece

  Audun Richardsen har gjort et stort forskningsarbeid på laksen i Alta. Nedslående tendenser.


 9. On ‎25‎.‎04‎.‎2019 at 22.12, roli said:

  Prøver bare å se om det er noen her og det er jo ikke det........

  Joda roli, vi er her - men ikke hele tiden.

  Viktig at vi følger Svensviks råd og at alle er med å drar opp aktiviteten. Noen saftige fangstbilder til sommeren vil nok vekke flere.


 10. Under fotballkampen på Lerkendal i går la jeg merke til at Salmar hadde en slik løpende reklame på ei langside. Der sto det: "Salmar bringer laksen tilbake til havet".

  Jeg undrer meg om dette er en ny rutine for varsling av lakserømminger fra oppdrettsanlegg? Hvis ikke, må det være ironi som presenteres, og da ganske upassende og nærmest frekt.


 11. Bruk mest tid lengst nord, unngå de kjente turistelvene og stopp heller ved mindre elver. Kart som viser navn på elva, søkemotor viser hvor du kan kjøpe kort. Flere og flere elver kjøpes kort via iNatur eller lignende. 

  Skitt fiske, men husk å styre unna mine hemmeligelver. ;)


 12. 3 timer siden, Filip said:

  Vi kommer til å holde forumet oppe, fordi det åpenbart ligger mye verdifull kunnskap i de mange trådene det er blitt gjennom årenes løp. Hvis det også viser seg å være til glede og nytte selv etter Facebooks inntog, er det jo en ekstra god grunn til å holde det i gang.

  Bravo Filip, og takk. 

  For oss som ikke sorterer under fb er dette sosiale og faglige forumet det nærmeste man kommer et analogt sosialt nettverk. 


 13. 8 timer siden, OlafK said:

  Som relativt ny innen fluefiske, så syns jeg det er kjempegreier med sånne som tror at nytt utstyr er saliggjørende. Dermed flommer Finn.no over med utstyr til en billig penge.

  Jeg har fortsatt alle enhands fluestengene jeg har kjøpt, siden første halvdel av 70-tallet. 9 i tallet, og den siste anskaffet for 3-4 år siden, fordi jeg hadde mistet 2 lakser (bifangst) på #5 stanga (den mest brukte). Graderte opp en klasse og ble overrasket over hvor mye bedre den stanga var ifht 5ern som var rundt 10 år gammel. 

  Har solgt ei tohands som jeg ikke ble venn med. 

  Ellers er jeg enig i poenget ditt Olaf, at man finner mye bra stenger til hyggelige priser på Finn. Personlig vil jeg helst prøvekaste ei stang før jeg kjøper den, pga selvlærte kaste(u)vaner.

  Forøvrig var min sluttkommentar i forrige innlegg mest humoristisk ment. Jeg tenker at jeg har de stengene jeg trenger nå, for resten av mitt fiskerliv.  Hvis ikke, som Tom sier, det skulle dukke opp noe revolusjonerende nytt, eller som Svensvik hinter til; å vedlikeholde sin helse og velvære. 

   

×
×
 • Legg til ny...