Hopp til innhold

Cascade

Medlem
 • Antall innlegg

  69
 • Registrerte seg

 • Sist pålogget

Omdømme på forumet

9 Nøytral

Om Cascade

 • Bursdag 08. okt. 1965

Profilinformasjon

 • Kjønn
  Mann
 • Bosted
  Oslo
 • Favorittfiske
  Laks og saltvann
 1. Nei, det er ikke riktig at laksefiskere i elv skal bøte på dette. Alle (nesten) er enige om årsakene til det reduserte innsiget man ser i store i store deler av landet, men jeg synes likevel at vi sportsfiskere må bidra med det vi kan. Sette tilbake størstedelen av laksen og sjøørreten vi fanger er for meg et selvfølgelig alternativ. Skal man se C&R som et forvaltningstiltak? I realiteten ja, hvis vi sportsfiskere setter tilbake tilstrekkelig med fisk vil dette være med på å nå gytemålet. Derfor er det viktig at flest mulig fiskere er klar over sammenhengene, og ønsker å bidra. C&R betyr likevel lite for fiskebestandene sammenlignet med faktorer som lakselus, oppdrettsrømlinger, kraftverk, forurensning, dårlige kår i havet osv. Vi må aldri tillate at forvaltningsmyndigheter, forskermiljøer og politikere vil forsøke å bruke C&R som et tiltak for å redde stumpene isteden for å rette innsatsen mot de områdene som virkelig har betydning.
 2. Er enig med deg i at C&R kommer til å bli vanligere, og jeg støtter dette. Tror likevel at årsaken til godt fiske i noen andre land er mer sammensatt enn at de har praktisert C&R i større grad enn i Norge. Noen eksempler kan være: mange elver i fjerne villmarksområder med minimal påvirkning fra menneskeskapte faktorer (Russland), lite eller intet sjølaksefiske (Island), minimalt med kraftverk (både Russland og Island), andre oppvekstområder i havet, osv. Skottland vil jeg si ikke kommer i samme kategori, fisket der er ikke spesielt godt sammenlignet med Norge selv om de har kommet mye lenger med tanke på C&R.
 3. Det er mange fiskere her hjemme som har en fast oppfatning om at C&R er en trussel mot norsk kultur. Karlsens artikkel er et godt eksempel på dette, man har kunnet lese lignende innlegg i alle fall så lenge jeg har brydd meg om laksefiske og sikkert før det også. Det vil ikke være det siste vi får høre fra C&R motstandere heller. Ordet "høsting" kommer til å stå sentralt i mange diskusjoner i årene som kommer, sammen med klassiske dommedagsprofetier om pengesterke utlendinger som presser ut den jevne nordmann osv osv. Karlsens artikkel er forøvrig er velskrevet på mange måter og høster garantert stort bifall fra flere hold. Hvorfor ser han seg nødt til å smøre så godt på i sin beskrivelse av hvordan han anser på C&R i praksis? Om dette er virkelig hva han tror skjer hver gang noen slipper tilbake laks eller om det er tatt godt i for å være sikker på at uvitende lesere vil støtte hans synspunkter, er vanskelig å vite. Sikkert er det at store deler av den ikke-fiskende befolkningen, og ikke minst mange av de tradisjonelle laksefiskerne som Karlsen selv kaller seg og sine, gjerne har samme oppfatningen. Vi som har sluppet tilbake laksen etter fangst i en del år vet at i de aller fleste tilfeller fungerer dette svært godt. Men det ligger et stort ansvar på oss som utøver C&R, riktig håndtering og utførelse kan ha avgjørende betydning for hvordan laks (og andre fisker) klarer seg etter å ha vært på kroken. Gå foran med et godt eksempel denne sommeren, vis andre hvordan det kan gjøres på en forsvarlig måte. Kulturer er alltid i utvikling, på tross av folks iherdige forsøk på å konservere, dette gjelder også den norske laksefiskekulturen. Begrepet utvikling er ikke nødvendigvis synonymt med framskritt, men i dette tilfellet er jeg ikke i tvil. Det vil overraske meg stort om ikke C&R er enda vanligere og akseptert i større grad om vi ser noen år framover.
 4. Kloke på området blir vi vel aldri. Det er trender som kommer og går, og de fluene som er i vannet til enhver tid er de som fanger fisken. Fluene som må bli igjen i boksen (eller skapet hjemme) fanger aldri fisk. Det var en stund totalt nødvendig for mange laksefiskere å fiske med Frödin fluer for å få fisk. Trodde man i alle fall. I dag ser det ut som mange foretrekker noe lettere dressede fluer, og flere av Frödins nyere kreasjoner bærer preg av dette. Om det er fordi han har kommet fram til dette selv, eller om han har oppdaget at moten har forandret seg og dermed kommet etter med noe markedet vil ha kan man jo diskutere. Presentasjon (vinkel, fart, dybde), størrelse og grunnfarge (mørk eller lys, dus eller skarp farge) vil alltid være viktigere enn selve mønsteret. Og det skader aldri å fiske med en viss porsjon forsiktighet. I alle fall på normal og lav vannstand vil en laks som er "forhåndsvarslet" være kjipere å lokke til napp.
 5. Elpollo har nok helt rett i at en tabell ikke er relevant for alle merker. Synk 1, Synk 2 osv er ikke noe standardisert system, de ulike produsentene setter på det de mener passer (eller det de tror markedet reagerer positivt på). Kan til og med være forskjeller på ulike serier fra samme merke.
 6. Herlige bilder. Tigerfish er den tøffeste ferskvannsfisken jeg har vært i kontakt med, uansett hvor mye jeg liker laks er jeg nødt til å innrømme det. Chobe er dessuten en opplevelse i seg selv, selv uten fiskestang. Fantastisk dyreliv både i og langs elva. Om noen lurer på en Afrikatur en gang bør Chobe i Botswana stå høyt oppe på lista.
 7. Lovende! Ser fram til å beskue det ferdige resultatet.
 8. Cascade

  Island Mai 2014

  Se tråden på samme side her som heter Island September. Det står en del relevant der i forhold til hva du lurer på. Anbefaler forøvrig at du kontakter Iceland Angling Travel (http://www.icelandangling.com/), de kan bistå med alt du trenger. Det koster mer å bruke et guidefirma enn å ordne alt/ fiske alene, men fordelen er at du får utnyttet hele tiden til aktivt fiske på de rette plassene. Skal man finne ut alt selv med bare et par dager til rådighet går fort mye av tiden bort til leting, prøving og feiling.
 9. Mener du at du skal fiske harr i Ettrick eller Upper Tweed??? Joda, det skal finnes en del av dem, muligheter for noen ganske store også mener jeg å huske. Har dog bare fisket etter laks der oppe selv, harr er liksom ikke helt med i tankegangen min. Uansett, det er en sjarmerende del av verden, du bør ta turen.
 10. Skulle likt å vært flue på veggen under møtet der de satt og ble enige om denne formuleringen. Hadde gapskrattet så jeg ville nok falt ned... Men men, intensjonen er grei nok.
 11. Cascade

  Høne.

  Prototypen er dugandes til å fange fisk allerede. Det er garantert mange meninger om hvordan sluttresultatet bør se ut, men selv hadde jeg satset på en tynnere tapering av den svarte overvingen, og kanskje redusert litt mengde isbjørn som du er inne på. Prøv gjerne en variant med en grizzly fjær er lagt på hver siden av vingen, og ikke på toppen. Ser ganske frekt ut (brukt i en del mønstre fra før, ikke min oppfinnelse).
 12. Cascade

  Høne.

  Ser ut som hanesaddle, som Ford Perfect sier. Kan godt brukes på laksefluer, noen saddler har fjær med lengre og mykere fiber som passer riktig fint som hackle på både krokfluer og tuber. Eller som du allerede er inne på, bruk de smale fjærene med kortere fiber som en del av vingen. Ble det noe av Hvite (As)bjørn eksperimentet?
 13. Bite på tror jeg nok den gjør. Biter på jeg også, fikk ordentlig lyst til å binde opp noen flere slanke tuber selv!
 14. Har også sett på gult som et ok alternativ i solskinn. Det som tiltaler meg ved Golden Killer og andre fluer hvor gult og svart mikses er at helhetsinntrykket blir en del mer diffust en om man kjører med ren gul vinge, eller gul seksjon under med svart over.
 15. Hvis vi går tilbake til starten på tråden: Nei, fluene trenger ikke å være noe mer enn de du har avbildet Svensvik. Om noen føler for å følge en "frødinsk" teknikk steg for steg med alle sine bindemomenter så gjerne for meg, men nødvendig er det selvfølgelig ikke. For min egen del startet jeg med binding av laksefluer på den tiden såkalt tempelhund og Salarfluer ble sett på som den nye (og eneste gode) vin, og mine første fluer bar preg av det jeg leste i bladene og så i hyllene i butikkene. I dag er det påfallende hvor lite mine fluer minner om de de første Salar fluene, men jeg registrerer med interesse at mange av Frødins senere kreasjoner er tydelig lettere dresset enn de første. Har også han sett lyset i senere år? Vel, flust med materialer og multi bindemomenter er der fremdeles. Han er en jævel til å fiske laks og en særdeles kompetent fluebinder, men laksen sier ja takk til langt enklere fluer. Every day of the week. Hvordan man fisker flua er garantert viktigere enn selve mønsteret. Mange av oss kan sikkert ha godt av å lese Nobody's innlegg et par ganger rett før neste laksetur.
×
×
 • Legg til ny...