Hopp til innhold

Sturla

Medlem
 • Antall innlegg

  24
 • Registrerte seg

 • Sist pålogget

Omdømme på forumet

0 Nøytral

Siste profilvisninger

Blokken siste besøkende er deaktivert, og vil ikke vises til andre brukere.

 1. Tusen takk for svar, da skal dette bli spennende. Jeg får bare ta ting som øving, om jeg mister noen fluer eller ødelegger ett par fortommer så får det bare være!:) Skulle det slenge på en fisk så får jeg bare håpe at det ikke er for mye knuter på fortom og at det holder til fisken er i land. Takk til alle som har svart meg på denne tråden og ett par andre.
 2. Ok, takker så mye for nye svar. Hadde jo sikkert erfart dette ved å prøve, men greitt å vite at de Streaking caddies ikke er tørrfluer... hadde nok en mistanke selv, men tenkte at volumet på fluene var nok til at de fløt, men så feil kan man tenke. Den Zulu flua var jeg nok mer på vippen med, men igjen greitt å vite at dette ikke er fluer som er ment å flyte:) Eller det vil vel kanskje si at de "flyter", men ikke synker så langt ned? Har andre veldig små fluer som nok er tørrfluer, men tar til meg rådet med å starte i denne elva jeg bor ved med de fluene jeg hadde tenkt å forsøke uansett. Takk igjen for gode råd og innspill. Har dessverre ikke noe særlig til plen å kaste på, da blir det fryktelig korte kast;) Har ett jorde ved siden av meg, men har ikke akkurat sjekket om det er noe særlig "senevennlig" å kaste der. Det er derfor jeg tenkte at jeg kunne kombinere litt trening med fiske. Jeg trenger nødvendigvis ikke få fisk for å kose meg på fisketur, kan ha stor glede av mestringsfølelse etter endt fisketur også:) Ikke kjenner jeg elven, og ikke finner jeg noen som jeg kjenner eller kjenner via venner igjen som kjenner elven, så det blir uansett kasting litt på måfå, og hell og lykke. Men klarer jeg å få litt mestringsfølelse og ikke kaste bort for mange fluer så skal jeg si meg fornøyd.... kjedelig at det ikke kan være unnskyldning om oppsynsmann kommer om man er uten fiskekort!hehehe Men fiske kort er i anmarsj altså, bare jeg som ikke har funnet ut av alle spørsmålene mine ang reglene i elva enda, mener ikke å tjuvfiske:)
 3. Ett lite PS: Streaking Caddis hadde jeg en av, og jeg kjøpte 3 til. Det var ett råd jeg fikk i sportsbutikken av en som fisker i samme "høyde" som meg. Vet bor i Vestre Slidre i Valdres om det skulle være interessant. Regner med å bruke disse og kanskje skifte litt til Zulu innimellom. Høres dette ut som en god plan sånn for å bare kose seg litt ved vannkanten å kaste litt? Og samtidig drømme om å få en fisk eller to:)
 4. Tusen takk for gode råd. For å si det sånn så var det vel litt de svarene jeg regnet med å få:) For meg så blir det nok veldig lite C&R, fisker jeg å får fisk så havner de i stekepanne eller evnt fryser om det skulle bli såpass med fisk. MrBean: Det gjelder vel forsåvidt både trening og rekreasjon, men ved vann. Jeg vet at jeg kun trenger en ulldott i enden om jeg kun er ute etter å trene, men jeg ønsker å fiske samtidig så det var det jeg mente med hva det beste valget ville være.... tørrflue eller våtflue. Men har vel havnet på tørrfluer:) Svensvik: Jeg må jo si jeg er litt enig med deg, de to fluene har jeg egentlig tro på, men MrBean er tydeligvis ikke helt enig i det? Har som på bildet en av "hver", altså tokroket og enkeltkroket, i skrinet mitt har jeg en enkeltkroket til av samme type. Vil den tokrokete her også bli litt for tung, eller vil den fungere som en tørrflue/ikke legge seg så dypt i vannet? Arctic: Men får gå for de lette fluene, men må nesten starte å fiske snart... bare så synd det er så fryktelig med vind her om dagen:( Prøver så godt jeg kan å gjøre det enkelt, men jeg er fryktelig flink til å gjøre enkle ting komplisert!:) Men tusen takk for tilbakemeldinger, de blir satt stor pris på. Hva bør jeg evnt velge ang utstyr for å holde fluene flytende, og trenger jeg strengt tatt dette om jeg bytter flue litt ofte (vet at det da går utover fortommen, men jeg spør av nysjerrighet)? Havner vel nå på ett fiskekort her i nærområdet, det skal tydeligvis være veldig bra fiske i tidsrommet st hans og 3 uker fremover, så har ett par uker igjen. Men jeg kommer nok til å fiske mest på dagtid, tidlig kveld, noen "last minute advice" å komme med? Dette gjelder da en elv, eller lett stryk.... vet ikke helt hva jeg skal kalle det. Er ikke noe "stritt" vann. Fiskekort her kommer med så mange regler å restriksjoner at man kan bli litt gal av det, men jeg verker etter å fiske litt så biter i det sure eplet for å forhåpentligvis få litt fisk:) Er det forresten noen som har noen gode råd ang selvlaget fiskehov? Vet at det ikke koster mange kronene, har bare litt lyst til å forsøke meg på ett prosjekt ang det. Har forsøkt youtube men finner ikke noe der.
 5. Hei, nå er det sikkert mange som får kaffen i halsen av mine idiotiske spørsmål, men jeg tar sjansen:) Først av alt, så lenge jeg bare ønsker å slappe av å kaste litt, spiller det noen rolle om jeg har tørrflue eller våtflue? Da selvfølgelig bortsett fra unødig sliting og misting av våtfluer evnt om de synker for langt ned og setter seg fast i noe? La oss for diskusjonens skyld si jeg skal fiske i ett stryk. Altså ikke i tjern eller lignende, da tar jeg forholdsegel om å bruke de minste fluene jeg har så jeg er sikker på at de flyter:) Øverst til venstre i bildet så har jeg ett par fluer jeg har fått anbefalt, om de er tørrfluer eller våtfluer aner jeg egentlig ikke. De i midten oppe skal også være bra, men igjen, er dette en av hver av gruppene? Siden den ene har 2 kroker og den andre 1? De oppe til høyre er egentlig bare en samling jeg ikke helt skjønner hvorfor jeg tok med, men har skjønt at den ene med en sånn hvit knott på er en "klekker", de skal jo også være fine å fiske med. Har dessverre kun den ene, skulle kanskje ha kjøpt ett par til. Så til den rekka i bunnen, alle disse er dobbeltkrokete, og jeg vil tro de synker (altså våtfluer), men er de egnet til å bruke på fluestang? Eller vil jeg bare ødelegge fortom og miste fluene? En annen ting er ang kvaliteten på noen av disse fluene, en del av de ser jo noe pjuskete ut, men er det mindre viktig eller bør jeg bare kaste de i søpla? Siste spørsmålet mitt er ang silikon spray til fluene. Den er gammel, utgammel, men er den fortsatt brukendes? Jeg vil vel helle mot ett nei selv, men jeg tar ofte feil der jeg bør ha rett og motsatt:)
 6. Må bare få lov til å skryte litt av Sporten på Beitostølen. Var der idag og hadde med snella. Fikk ingen innvendinger mot å bruke den, og de festet faktisk på backing og snøre for meg i butikken, de satte også på en sånn microloop for meg så jeg slapp å styre med igjen. I tillegg kjøpte jeg noe sånn senerens/olje ting, på sprayflaske. Så nå skal jeg få gått over det gamle snøret mitt å smøre det inn. Men igjen, massevis av skryt til sporten på Beitostølen!
 7. Det vet jeg ingenting om for å være ærlig. Jeg tenkte i utgangspunktet å flytte både backing og kastesnøre over. Men jeg har lagt det på hylla. Om det er mono aner jeg som sagt ikke. Dette er sene (både backing og kastesene) som har vært med fra stanga var ny. Som sagt tidligere i tråden så har jo ikke snøret vært i vannet mer enn 2 ganger. Har aldri vært i nærheten av at backingen har startet å komme til syne. Vil den være for gammel (er nok 6-8 pr gammel, husker ikke nøyaktig når jeg kjøpte stanga)? Jeg skal nok være fornøyd om jeg klarer å få ut 10-15 meter.... mener det var noe i nærheten av det på kurset jeg var på, mulig mye mindre, tenkte ikke så mye på lengden jeg fikk ut der jeg sto. Fisk jeg satser på å få er stekefisk, altså ville jeg bli forundret om det hugger på noe som er 0,5-1 kg. Jeg håper jo egentlig på at jeg kan bruke den skrapelige snella og backing/kastesene ut sesongen ihvertfall. Skulle ting gå rett vest så tenker jeg at det kan være greitt med ei snelle med ny backing/kastesene som jeg kan skifte til.
 8. Beklager at jeg har plaget dere med dette, men når man sitter alene og funderer å tenker så er det greitt å få en pekpinn på om man er i riktig tankebane. Bambusen fikk jeg av min far når jeg var smågutt, så den og snella er nok 35-40 år gammel. Var litt tvilsom når jeg testet snella, men ble gledelig overasket over at den var rustfri og fungerte som en drøm. Forsøkte å finne noe navn på den... litt vanskelig å tyde, men kan det være Olympica eller noe lignende? Skal nå uansett ta den med meg til sporten å forhøre meg litt der, selv om de selvfølgelig ønsker å selge snelle.... men de får nå solgt backing og snøre om ikke annet:) Funderte på å forsøke å legge snøret jeg har over på denne snellen, men føler at det blir litt vel mye jobb. Ikke vet jeg om det er veldig viktig det med å "snurre" sene riktig vei av, også "riktig" vei på igjen.... altså følge sirkel dannelsen på snøre både ved avspoling og påspoling? Forsøkte å finne noe på nett ang dette, og fant en hel masse mennesker som tydeligvis ble frustrert og forbannet nå de gjorde det, men de gjorde allikevel for "endeproduktet":)
 9. Fant igjen den gamle ødelagte bambusstangen og plukket av snella, den var god som ny den!:) Er plass til snøre og vel så det.... om noe så er den kanskje noe snau i diameter på spolen? Nå ligger snella selvfølgelig i bilen, orker ikke å gå ut, men la meg si at diameter på spole er sånn ca 1-1,5 cm. Er dette litt snautt med tanke på hukommelse i snøre etc, altså om det vil utvikle seg til å bli sånne "ringer" når man kaster ut? Må jo også si i samme slengen at den stusslige snella som pr sitter på fluestanga ikke har noe stort større diameter på spolen, så det er muligens ett ikke problem, som jeg lager ett lite problem ut av??hehehe
 10. Hmmm.... nå har jeg fått ett "positivt" problem. Sendte spørsmål ang backing og kastesnøre til sporten på Beitostølen. De tilbyr det snøre jeg snakket om pluss backingsnøre til kr 474,-. En pakkepris inkl snelle vi kikket på (den kostet kr 1099,-), så får jeg alt til kr 1099,-! Så snøre og backing blir gratis. Dette må jeg virkelig fundere på ett par dager, men virker jo som ett fryktelig bra tilbud. Dette er jo heller ikke en sportsbutikk som hviler på laurbærene... er en ikke fornøyd så er det bare å komme tilbake, og han jeg snakket med, som jo også svarte meg, virker som en som vet ett og annet om fluefiske. Tenke og drømme om fluefiske i kveld/natt:)
 11. Ok, så jeg bør vurdere å skifte backingen også da snart. Dum som jeg er så trodde jeg at den ihvertfall var bankers fortsatt:) Hmm.. bør kanskje starte å tenke på neste år. Kjøpe snelle, backing og kastesene, men forsøke å fordele det litt over året. Blir jo fort noen kroner dette her, selv om jeg nå har fått vite om grei snelle og de hadde ett forholdsvis billig kastesnøre på sporten som han jeg snakket med hadde brukt selv. Hva ett backing snøre koster aner jeg ikke, ikke vet jeg hva jeg skal være obs på heller, men om jeg kjøper kastesnøre på sporten så vet vel kanskje de hva jeg bør ha uten at det koster flesk. Men jeg bør nok sjekke den snella på bambusen først, er den "fit for fight" så kan jeg legge de pengene i snøre og backing. Tror nok den kanskje er litt gammel og sliten, men det er jo utrolig hva en oljedråpe eller to kan gjøre. Dette er jo utstyr fra den gang det var ment å holde!:) Eneste jeg har å forholde meg til er hva instruktøren på kurset sa: 4x, 12 toms fortom (der har jeg jukset siden jeg kjøpte 9 tom), siden jeg har 5/6 stang så burde jeg kjøpe WF snøre "klasse 6", altså ikke det letteste snøre, men det stanga tåler da det er lettere å kaste med om jeg forstår det riktig? Ja... det er vel igrunnen det jeg "vet". Sånn bortsett fra veldig grei informasjon jeg har fått fra dere. Uansett, jeg får klare meg med det utstyret jeg har pr nå i sommer. Så får jeg investere i nyere utstyr over vinteren.
 12. Ja, kom til å tenke litt på dette selv etter at jeg skrev det:) Noen gode forslag ang hvordan dette burde gjøres, ang spole å snøre dette inn på for deretter å kjøre det inn på ny snelle? Nå vet jeg ikke så mye om backing snøre heller, men regner jo med at det kan brukes noen år.... det ligger vel stort sett å koser seg innerst på snella så sant man ikke er en mester i kastelengde eller kjører en laks på noen kilo? Skal forsøke å finne noen videoer på youtube, kanskje jeg finner noe der, men som regel finner jeg ikke det jeg er ute etter ang fluefiske av en eller annen merkelig grunn:( Klør i fingrene etter å bestille den snella du sendte meg lenke til. Apropos snelle, er det stor forskjell på fluesnelle og de snellene som blir brukt på bambus stang til meitemark? Hvorfor jeg spør er at jeg har ei gammel bambus stang med snelle som ikke har vært brukt på noen år, ligger lagret på familiehytta. Kunne jeg evnt ha brukt denne? Jeg heller vel mot nei selv, men om jeg er inne på noe så hadde vært artig å fått bekreftelse på det.
 13. Takker så mye for svar. Mulig jeg mister en fisk, men må faktisk innrømme at jeg ikke har store troen på noe særlig fisk med det første, så jeg forsøker med den micro-loopen med litt lynlim i begge ender og håper på det beste:) For meg så er det vel så moro å bare stå ved elven/vannet og kaste, få litt frisk luft og ha det koselig. Men selvfølgelig, er jo greitt å ha redskapen sånn nogenlunde i orden om det skulle slenge noe på kroken. Ellers kunne jeg jo bare stått der med ei grein og en trådstump:) Så nå er neste steget å kjøpe fiske kort, og når det er gjort sette meg inn i alle reglene disse grunneierne her har! Takk for tips til snelle forresten, den var jo absolutt i pris sjiktet mitt! Regner med at jeg da bare kan dra ut alt snøret jeg har inkl backing på den gamle snellen også bruke om igjen på den nye evnt?
 14. Hei igjen. Så en microring vil ikke ødelegge overkastet, altså lage en noe rar vinkel i baksleng/forsleng? Du mente kanskje ikke å styre unna lynlim i den situasjonen jeg tenkte på, jeg vet ikke. Men hva slags lim skal man bruke da isåfall? Den micro-loopen jeg tenker på er en strømpe (omtrent som den kinesiske finger håndjern greien, altså elastisk) men en slags søyle utenpå som tydeligvis skal dras over skjøten når fluesenen er satt inn inni, deretter skal det puttes på en dråp lim på strømpen som da dekker flueline tuppen........ hmmm, sikkert ikke så veldig lett å forstå hva jeg mener, om du ikke har vært borti det før, skal forsøke å ta ett par bilder før jeg evnt limer det slik at det blir litt letter å se hva jeg mener:) Ok, fikk tatt ett par bilder, det siste der søylen (det røde) er blitt dratt over får jeg ikke lastet opp. Men tror det er forståelig med de bildene jeg har lagt ut, med litt godvilje:) Kjøpte med lynlim fra butikken, de hadde ikke igjen på sporten da jeg var der. Ellers har jeg bare noe scotch gel clue, noe husholdningslim som jeg av erfaring ikke er noe særlig å bruke på glatte flater (som kastesnøret jo er).
 15. Takker for svar, da ble jeg også litt supplert med informasjon fra sporten på Beitostølen da jeg var der og kjøpte ett par fortommer. De ble 4x, 9 fots, det syntes han i butikken var greitt med tanke på at nedslaget ikke skal være så viktig i elv som i stille vann, og jeg føler jeg har litt mer kontroll og forhåpentligvis blir noe greiere å hanskes med ved å få ut sene så jeg får kastet:) Kjøpte samtigig noe sene til spiss, men fikk beskjed om jeg ikke trengte å sette på noe spiss enda? At jeg skulle/kunne vente til hadde brukt opp noe av fortommen, altså skiftet 3-4 fluer. Hva er synet ang dette? Det hørtes jo fornuftig ut, men tenkte det kunne være greitt med en liten forlengning av fortommen også? Det med fluevekt tror jeg at jeg har sånn nogenlunde kontroll på, men vil det være noe stor krise om flua skulle være ett par gram feil den ene eller andre veien? Har liksom 2 typer for å si det grovt, oter fluer og stang fluer:) Ikke at jeg har planer om å bruke oter fluer altså! Får jo også spart meg for noen knuter, kjøpte noen micro-loops, slit at jeg får en løkke på kastesena så jeg slipper å styre med å kutte av den hver gang jeg skal skifte fortom. Er litt skeptisk til bruk av lynlim men får vel til med det. Forsøkte hele gårsdagen/kvelden å finne noe på youtube ang det med å få ut snøre, men kunne ikke finne noe annet enn instruksjon på selve kastingen, ingenting som tok for seg "starten", men skal forsøke med søkeord du ga meg. Stanga var ett sett jeg kjøpte på villmaksmessa i Vikingskipet for noen år siden, betalte bare 400 kr for det, men stanga fikk veldig skryt av instruktør på kurset, og sa ikke noe galt ang kastesnøret heller. Det var mer sånn på generelt grunnlag ved lunsjen jeg tok det opp. Snella er noe skrap, men det får nå gå frem til jeg får spart opp litt mer til en ny. Smøring av sena ble nevnt i butikken, men budsjettet holdt ikke til det i denne omgang. Får ta det samtidig med at jeg får ordnet meg fiskekort. Som "vi" ble enige om i butikken, i starten kan det jo gå litt hardt utover snøret også. Så kan være like greitt å "bruke opp" det snøret som sitter på. Fiskekort her i distriktet er en helt annen historie, men det er er en annen historie, mye om og men og sære regler!:) Kikket gjennom det gamle snøret jeg hadde i veska mi, hadde en spole med spiss materiale men den røk ganske lett når jeg forsøkte å dra i den, så den røyk i søpla. Hadde ett par spoler med "vanlig" sene, den var tydeligvis noe mer hardfør... har ikke sjanse til å dra den i stykker, så de beholder jeg ihvertfall ut sesongen tenker jeg. Men tror ikke jeg ønsker å gå tilbake til sluk, markfiske har aldri helt vært noe for meg... er altfor feig ang det med å sette en mark på en krok, det går bare ikke!hehehe Er litt synd egentlig, for fikk alltid fisk med det sammen med pappa når vi var på fisketurer og han selvfølgelig satte på marken:)
×
×
 • Legg til ny...