Hopp til innhold

Fishmadman

Bransjemedlem
 • Antall innlegg

  25
 • Registrerte seg

 • Sist pålogget

Innlegg skrevet av Fishmadman


 1. Må æ anbefale http://www.fishmadman.com/rifling_hitch/

  Om du ønsker at binde dine egne hitch fluer http://www.fishmadman.com/rifling_hitch/fly-tying/

  Generelt knowhow om riffling hitch http://www.fishmadman.com/rifling_hitch/riffling-hitch-know-how/

  Een speciell siden om aquadynamikken bagom riffling hitch tuben http://www.fishmadman.com/rifling_hitch/a-riffling-hitch-fly-is-a-miniature-model-2/

   

  Venligst Jesper Fohrmann

   

  rifflinghitch.com


 2. Hei,

  Fisker en del i små Finnmarkselver. Også i år funket tørt svært bra, også på høy vannstand. De fleste ble tatt på tradisjonellt oppstrøms dead drift. Best funket caddis og litt store døgnfluer dun. Noen ganger spesiellt i hard strøm funket overdrevet store fluer, eks SC og Wulff i krok 4.

  Opplevde også en del beitende laks, både på mygg, døgnfluer og sporadisk på vårfluer. Vi tok noen laks som mat, og på de sjekket vi mageinnhold. De var ikke proppet, men hadde spist en del, mest døgnflue og vårfluer nymfe/puppe.

  FlyAlf:

  tænkte du skulle se dette "mave-indehold foto" fra i sommer.... tænkte om du havde et foto jeg kunne se...ville det være gøy

  Venlig hilsen

  Jesper Fohrmann

  www.fishmadman.com

  post-11076-090614700 1290265977_thumb.jp


 3. Kom til elva i kveld, så to smålaks som hoppa. La på en bomber, men problemet er at det er så trangt at man er nødt til å starte kaste fra vannet. Fikk ikke bomberen til å flyte lengre enn maks to-tre sekunder siden den drukna veldig fort. Antar en av grunnene til det er at jeg speya eller rullekasta den ut. Fikk altså ikke tørka den i lufta. Fiska en stund før jeg ga opp og bytta til en liten lur bankersflue :) Fikk den ene med en gang, mens jeg mista den andre like etter. Hvordan skal jeg få bomberen til å flyte under slike forhold? Finnes det noe i foam som aldri drukner?

  PolarDego:

  At få tørflua at flyde:

  Sørg for at din Bomber eller anden flue er gennemtør (helst ny) - dyp den i flydende silicone (f.eks. fra Engelske Muceline) - lad den tøre helt igennem... ca. 24 timer - tilsæt evt mere silicone under fiskeri vi bruger denne: http://fishmadman.auctivacommerce.com/Silicone-Mucilin-Green-P827996.aspx

  Når du har fået fisk på fluen...eller din flue er blevet sykke våd...da skift til en ny flydende udgave...

  Vi har fundet at det er den friske højtflydende udgave - der fanger bedst

  Venlig hilsen

  Jesper Fohrmann


 4. #5 funker fint til små- og mellomlaks. De fleste jeg kjenner som fisker mye (etter) laks med tørt bruker #4 og #5. Nå skal det sies at de stort sett fisker i elver der det meste av laksen er 1,5-5kg. Det største problemet med slike stenger er at det kan være litt kilent å presentere de største bustefluene med så lett snøre. Men det går heldigvis fint an å få laks på små hitch tuber og streaking caddis i str 8-12. :)

  Fishmadman, hvorfor i all verden velger du å bruke intermediate/hoover polyleadere til tørrfluefiske??

  Erlendw:

  Ja det høres måske lidt rart med fortom der synker - men de små 5 fod intermidiate eller hover poly leaders har to væsentlige fordele..

  De er gode til at pumpe store tørfluer på plads...Sådan at jeg fisker akkurat hvor jeg vil...selv i stærk vind..

  Men nok vigtigst... de er væk af overfladen og trækker ingen skygge..

  Men det at de synker betyder intet...de synker aldrig så mye at det er et problem...99 % af kastene er korte præsentationer - med drift på 1 - 5 m. Skulle jeg blindfiske over længer stræk...da synes jeg ej at der er nævneværdige problemer... Kun få gange har jeg måtte smøre med lidt flydemidel..

  Det er bare at prøve....Det virker 100 %

  Venlig hilsen

  Fishmadman


 5. Jeg har en tohånds Sage #5. Hva mener du om å bruke den vs enhånds #8 ?

  Høk:

  Jeg tror at en sådan stang må være gøy at fange laks på og jeg - tror det er en perfekt stang til at holde smålaksen på krogen...Mange kraftige tohåndsstænger...kan ikke rigtig håndtere smålaksen når den kommer tæt på...de bliver tit for stive og afbøder ikke de mange slag og spark smålaksen giver..

  Men enhåndsstang må man have til tørfluefiske...Der er alt for mye kasting involveret til at det er rentabelt til tohåndsstangen.... Når dette er sagt vil jeg nævne at jeg har fanget en og anden laks på tørflue + tohåndsstang.... Det kan lade sig gøre...men...

  Med venlig hilsen

  Fishmadman


 6. Hvilket utstyr bruker dere ellers til tørfluefiske etter laks?

  Høk:

  For tiden har jeg en 11 fod Sage Z-Axis # 8 ....Det er en af de bedste stænger jeg endnu har prøvet...Det er dog en forholdsvis lang en-hånd stang... Og det er ikke altid nemt at håndtere særligt om det blæser mye.

  Den er tilpas stærk i den nedre del - til at håndtere storfisk... Og tilpas mjuk i toppen til nær-fight med smålaks..

  Som line bruger jeg "den nye" J3 Lee Wulff line...# 8 den bedste line på marked...skulle jeg mene... Altid et poly forfang.. 5 fod intermediate eller hover...hertil et stykke tippet på en meter 0.37 - 0.23 mm (jeg synes Stren Clear Blue er bedst)

  Venlig hilsen

  Fishmadman


 7. Ja jeg kan vel ikke akkurat klage. Vi har en fantastisk natur (i mine øyne) og mange gode lakseelver, enn så lenge, her oppe i Nord-Norge. En av de største utfordringene enkelte steder langs kysten er kaldt vær og alle lavtrykkene, tåke og gråvær, som etter min erfaring ikke gir de beste forholdene for tørrfluefiske etter laks. I "min" elv har det de siste to sesongene stortsett vært under 10 grader i elva, ofte bare 6-8, og da er det ikke like lett å få laksen til å komme opp. MEN det er jo bare en utfordring :msn-wink:

  Jeg har i enkelte kulper funnet ut at iallefall hitchtuber fungerer også på høy vannføring og lav temperatur, helt ned på 5,5 grader i elva har jeg fått laks på slik stripende flue. Men så snart tempeaturen øker til over 10 grader så øker sjansen betydelig for å få laks til å stige til å ta stripende flue og også tørrfluer i fri flyt!

  Jeg håper det blir flere dager med pent vær denne sommeren, for da blir det mange dager med bare tørrfluer knytt fast i fortomsspissen.

  Når det gjelder krok på tuber (hitch og vanlige) så bruker jeg mer og mer enkel og dobbelkroker, og har også begynt å klemme inn mottakkene på grunn av at jeg setter tilbake de fleste lakser. Jeg har heller ikke merket å miste flere laks med enkel eller dobbelkrok versus trippel.

  Talon:

  Jeg kender også en fin kold elv med tåke...Jeg tror nok det er den samme....desværre er jeg blevet forelsket i anden elv...men en postmand jeg kender kommer til den kolde elv hvert år med sønnerne sine..kanske du kender ham ?

  Du skal vide at den lave temperatur ikke gør noget når vi snakker tørflue...Noget jeg har varit lidt puslet over...Jeg har fanget dem ved både 5 og 6 grader flere gange.... og få egentlig fisk hver gang jeg forsøger...Jeg har fundet ud af at det er stigning på temperatur der er afgørende....

  Bare een eller 2 op så er der mulighed.... Og ikke nødvendigvis i vandet selvom det ej ville være dårligt ...men i luften..

  Når morgen bliver til formiddag - Nat bliver til morgen osv. det kan også være andre faktorer...Og nogle pladser vil man opleve det før andre steder...Nogle gange er det kun en ganske kort periode....

  Man kan sige at aksen i meget laksefiskeri er forandring - Med tørflue er det forandring mod plus grader

  M.h.t kroge så er jeg og min kollega Per Fischer i gang med et større projekt med kroge....en del af dem er uden agnhold...men gjort netop for dette...At krogen får klemt sit agnhold - er ikke det samme som at den er gjort for at holde fisken....Flere krogdesign udmærker sig ved at være gjort nettop for at være agnholdfri - men samtidig har evner til at holde fisken på krogen...

  Jeg skal prøve at lave en lille liste med de kroge vi fandt frem til - og på sigt kommer der et skema på vores side....som viser detaljer om de mange typer kroge.

  Venlig hilsen

  Fishmadman


 8. Takker så meget for godt og informativt svar Fishmadman :)

  Det tyder at du har god erfaring på tørrfluefiske etter laks, mye mer enn jeg har.

  På dead drift har jeg som nenvnt bare fanget noen få laks, men har flere som har vært fast noen sekunder og noen få som har vært fast lenge. Mange har dog ikke kroket seg, noen ganger antakelig på grunn av min feil, for sen eller tidlig med oppstramming, og kanskje feil kroktype?

  Jeg har prøvd en del store bombere, (#2-4) men jeg har faktisk bare fått laks til å ta mindre bombere eller andre tørrfluer. Det er altså snakk om krok 8 og 10, og muligens 12.

  Det var en varm og solrik dag, elva var lita da jeg ankom en kulp der jeg visste det stod noen fine laks. Jeg skjønte at nå var det dags for tørrflue og satte på en (bomberlignende) i størrelse 10. Jeg fisket en liten stund uten at noe skjedde, da jeg fikk se at min fiskevenninne fighte med laks 100 meter nedenfor meg, jeg fokuserte dermed ikke på min flytende flue. Plutselig så jeg at snøret gikk mot strømmen og under vann, jeg strammet opp og det var fast fisk. En tokilos blank smålaks. Jeg fikk den inn, og den satt fint kroket i munnviken. Jeg slapp den ut igjen og tørket flua , mens min venninne enda kjempet med henens laks. Så begynte jeg å fiske igjen og en stor laks (ca 10 kg) kom opp etter flua, men snudde rett bak. Det skjedde tre ganger på rad, før den ikke gadd mer. Flua fløt bare tre meter unna der jeg stod, og jeg fikk god øyekontakt med den store hannlaksen. Det var et utrolig stort og sterkt øyeblikk for meg. Hva laksen tenkte, det er jeg usikker på. Jeg ventet så ca to minutter før jeg kastet ut igjen, og da kom den store hannlaksen opp fra dypet og gapte over flua. Jeg strammet til og den dro ned igjen med flua i kjeften. "kampen" varte så i ca 4 sekunder! Den glapp altså! Jeg prøvde flere ganger men den hadde sluttet å like den flua.

  Jeg fisket meg litt lengre ned i kulpen og da kom det en ny fin laks opp rett under flua, men tok ikke. Jeg kastet på ny og laksen kom som et prosjektil, gapte over flua og dro ned i dypet uten at jeg rørte en finger. Jeg var nærmest paralysert! Da jeg omsider kom til hektene igjen og fikk strammet opp så var den fast. Den var helt vill og "gal", hoppet hit og dit, raste opp og ned i den forholdsvis lille, men dype kulpen. Det er svært sjelden jeg bråker når jeg kjører laks, men denne gangen så tror jeg mange hørte meg. Jeg fikk den inn og målte den til 92cm (ca 7,5 kg), før den fikk sin fortjente frihet. Dette er den største jeg har fått på dead drift! Jeg kjenner jeg får frysninger og hjertbank bare på å tenke på dette igjen :)

  Dette er min foreløpige beste og mest suksessrike opplevelse med tørrflue etter laks!

  Jeg vil nå binde noen tørrfluer på tube etter inspirasjon fra deres side, så takk igjen for inspirasjon og erfaringer :)

  På riffling hitch tuber (stripende fiske), har jeg stadig fått bedre krokingsprosent, og da med å ikke stramme til før fisken går ned med tuben. På disse bruker jeg dobbelkrok type big mouth fra Partridge i størrelse 10-16, eller enkelkrok. tidligere benyttet jeg trippelkroker, men det har jeg sluttet med.

  Jeg håper og ber til naturgudene at det blir mengder med laks i elvene til sommeren, og at været gjør tørrfluefisket godt!

  Talon

  Det høres som om du har et meget fint fiske der hvor du bor...Og tak for den fine historie her i den kolde vinter... det varmede...der var der nok også andre end jeg der syntes..

  Jeg vil gerne anbefale dig at binde den store Monster Tube Caddis TM vi har på vores program. Det er en imitation over en caddis fra limnephilidae familien når man rejser i Finmark ser man den noengange i tusindvis ved elven - Denne flue kan være særlig god til storlaks...Jeg ved ikke hvorfor men den har bare en magisk evne til at trække større laksen op fra dybet...Noget Canadierne vi levere fluer til også har fundet er tilfældet.. Du finder bindemønster her http://www.fishmadma...ube_Caddis.html

  I det hele taget tror jeg at netop caddisen med sine mange former - og til tider enorme antal er et af de vigtigste (om ikke det vigtigste) udgangspunkt for fiskeri efter laks... Smolten møder caddisen igennem hele året. Og de voksen insekter er nogle af de første ...og de sidste flyvende insekter smolten vil se ved elva.

  Så snart at dette insekt begynder at flyve ved elva, vil du se mange insektædere jage dette proteinholdige dyr: ...Fugle mus og ikke mindst ørred og lakse kutt står på spring.

  Og netop hitch fluen som vi jo også har nævnt i denne tråd er efter min bedste overbevisning - en super imitation af netop caddis eller - den måde hvorpå caddis mange gange fremtræder på.

  På vores side finder du bindeanvisninger til en helt speciel hich flue jeg har gjort i 20 år; V-FLY ....Den er meget lille og næsten ingenting...men sætter du den i vandet trækker den et ganske fint v-spor der tiltrækker mange laks. Netop dette at den er ganske lille og noget underspillet synes jeg er en klar fordel. Mange laksefisker er tilbøjelige til at, overspille effekter på laksefluer...men med denne type flue mener jeg at det modsatte absolut er at foretrække.. Prøv det selv og gå til min side på http://www.fishmadma..._the_V-FLY.html hvor du kan se de helt specielle mål til denne flue. Følger du disse vil du med 100 % sikkerhed have en flue der i perioder kan ud-fiske alle andre fluer ved elven.

  Jeg køre denne flue med Owner STN-36BC Treble hook 14 - der er en af de bedste krog man kan købe for penge....Men ikke så egnet til C&R da den nærmet må skæres fri af fisken...

  Med venlig hilsen Fishmadman


 9. Det kan godt være "riktig" at man skal gi tilslag kjapt for å kroke laksen når den tar tørt, men min erfaring er da at jeg drar/napper flua ut av kjeften, eller i verstefall før laksen rekker å gape over den. Jeg fisker stortsett i passe små klare elver, der jeg gjerne ser laksen nærme seg flua før den tar, eller bare slår til flua med sporden. Det er ulidelig spennende å se laksen stige opp etter flua, eller nærmest angripe den, og det er ikke rent få ganger jeg som nevnt har rykket til før laksen rekker å gape over flua.

  Dermed har de fleste laksene jeg har kroket, og fått, på tørt, fått tid å dykke ned med flua før jeg strammer opp.

  Det samme gjelder når jeg fisker med stripende fluer. Jeg vet ikke hvor mange laks jeg hadde etter, som enten rykket i flua, eller hang fast noen sekunder, for så å slippe, før jeg endelig kroket laks og klarte å lande en. Ettersom jeg etterhvert begynte å bli mer dreven på dette, og ventet til den "kroket seg selv", ble landingsprosenten betydelig bedre.

  Jeg hører mange sier at de drar til straks laksne gaper over flua, men det fungerer altså svært dårlig for meg!

  Talon:

  Der er flere for og imod når man snakker om tilslag på laks...

  Som hovedreglen...gør man bare ingen ting...altså når vi snakker flue under vandet...Undtagelsesvis om fisken er ganske tæt på .... da har jeg bedst erfaring med at give tilslag ret på..

  Med tørfluen forholder det sig lidt anderledes....Med de traditionelle Bombers, dem bundet på enkeltkrog...kan det til tider være sådan at kroppen på fluen - spærre for et ordentlig tilslag....

  Særligt elendigt bliver det om du har en dårlig kvalitet krog til jobbet....

  Personlig synes jeg at en 8ér enkelt krog (u-anset hvilken flue der er bundet herpå) kan være meget dårlig at sætte i kjæften på en laks...Bedre er en: 6 - 4 - 2

  Hvis du binder dine Bombers på rør som vi anviser på vor side vil du få krogen fri af den tykke hjortehårs krop - og ha mindre problemer med at kroge fisken - Synes vi - Men du vil dog altid opleve at det er vanskeligt at kroge laksen... på tørfluen....Det kan der være flere årsager til...Eet forhold du beskriver som jeg kender ganske godt, er nettop dette at laksen bider i fluen på forskellige måder - og nogen gange slet ikke...den kan blot komme op til fluen ganske tæt på. Nogle gange "dunker" de fluen med hoved - de kan finde på at trække forsigtigt i fluens hackle...Springe på den oppe fra etc.

  Som jeg ser denne -til tider- nervepirrende aktivitet i overfladen, så er det reminiscenser fra tiden som smolt i elven: Smolten (i særdeleshed smolt af Atlanterhavslaks) er meget optaget af hvad der kommer flydende på og i overfladen - Selv større insekter vil blive angrebet...flyvende birke spinner vil blive forfulgt af smolten på tværs af elven - Du har sikkert set dette når du er ved elven..

  Denne fouragering i overfladen, er helt sikkert et kerne punkt i laksens liv i elven, og et vidnesbyrd om hvorfor fluefiskeri - og i særdeleshed fiskeri på og i overfladen - er så effektivt.... du kan læse lidt mere om disse tanker på vores side her http://www.fishmadma...ace_feeder.html og her http://www.fishmadma.../Fish_talk.html

  Laks der bidder og tilslag; Jeg fisker også de klar-vandet elv og ser 99 % af fisken der kommer til fluen....Det kræver is i magen ...at måtte vente på at munden gaber over fluen - for det er nettop dette jeg bruger som rettesnor...Når fluen er i munden...da må krogen og være det....Og så sætter jeg den fast så godt jeg kan...

  Flere praktiske forhold kan arbejde imod projektet...og ofte finder jeg at, fisken der tager fluen på den lange distance er den sværeste at kroge ; Linen er tung og blød og svær at strække i sin fulde længde...så fisken når at kaste fluen..

  I det hurtige stryg kan det gå så stærkt at jeg ikke formår at reagere fort nok (noget der bliver bedre når sæsonen skrider frem - Heldigvis) ...

  Linene kan være trukket rundt af forskellig-rettede strøm og dette besværliggøre således udretning af line...

  Dit udgangspunk i forhold til laksen - altså den vinkel der er imellem laksen og dig ...kan også besværliggøre krogningen....Det synes at være bedst at have en rimeligt lille vinkel....Om du fisker oppe fra høje kanter eller sten...kan dette blive et problem.... Ja der er nok af problemer...eller retter udfordringer

  En gang imellem har jeg også en laks der kroger sig selv - men jeg vil stadig anbefale et hurtigt...tilslag..

  Noget der kunne være interessant er at prøve: Nogle nye typer flueliner der var stumme...altså ikke var eftergiven ved tilslag...Måske kunne det være en fordel ?...Skriv gerne om en sådan line hvis du der læser har nogen erfaring med en sådan line ...Jeg tror at Airflo har gjort en.

  Venlig hilsen

  Fishmadman

  Her en laks der dunkede fluen fler gange - og til sidst sad fast

  http://www.digitalbu...e7/37990004.jpg

  • Like 1

 10. Hallo.

  Gjør du tilslag når laksen tar på tørt, eller løfter du stanga rolig?

  Torbjørn

  Torbjørn: Du må gi tilslag hurtigt - idet du ser laksen gape over fluen...mange gange vil laksen faktisk bare skubbe til fluen eller gå op i nærheden af den... Du må have is i magen til dette fiske

  Venlig hilsen Fishmadman


 11. Veldig bra! Fant ny inspirasjon her: http://www.fishmadma...adman/Home.html

  Tørrfluefiske etter laks er fantastisk morsomt! Liten tvil om at vi bruker for lite tid på dette og eksperimenterer for lite... Gleder meg til å prøve "Monster Tube Caddis" på Vassenden i Aa til sommeren! :)

  Sábalo glæder mig til at høre kodan sæsonen gik - med laks på tør..2010..gem et billed til vor hjemme side

  Hilsen Fishmadman


 12. Her var det særdeles gode tips og triks til tørrfluer beregnet for store lakser :) Tusen hjertelig takk!

  Jeg har bare en håndfull laks på dead drift, mens betydelig flere på stripende varianter (hovedsaklig hitch tuber).

  Ok...En ting ikke at forveksle .....Håber ikke at det blir for ...nørdet hedder det på dansk...(tung-special) ...men Hitch fluer.. altså fluer der striber i overfladen - er ikke i den samme liga som den stribende Bomber jeg snakker om.

  Hitch fluer og den stribe de gør - den teknik man bruger til dette er noget ganske andet

  At skate en Bomber eller lignende har faktisk meget lidt med dette at gøre --

  Hitch og tørflue - skating af samme ....det er ret forskellige ting...

  Venlig hilsen

  Fishmadman


 13. Her var det særdeles gode tips og triks til tørrfluer beregnet for store lakser :) Tusen hjertelig takk!

  Jeg har bare en håndfull laks på dead drift, mens betydelig flere på stripende varianter (hovedsaklig hitch tuber).

  Du skal være så velkommen - gjorde ret en lidt mere uddybende historie om de samme ting på start forum - laks og ørred ...tænkte det var på tide at få den skatende flue lidt i kontrast till deaddrift fluen ....

  Sådan at Norsmænd kan få orntli sport med tørflue sommeren 2010

  Venlig hilsen

  Fishmadman


 14. Hei...

  Jeg læste nogle indlæg hvor der skrives om Bomber fluer der skates...Jeg har også læst en artikel i et norsk blad der fremhævede dette som værende den - nye rigtige måtte at fiske en slig flue...

  Tænkte jeg ville skrive lidt om mine erfaringer med dette.

  Jeg har mange års erfaring med laks på tørt.. fisket dead drift og skated...

  Som udgangspunkt kan man sige at fluen: Bomber blev gjort til comotion fiskeri (altså bevægelse) - Den blev gjort i 1960érne til hovedvandet af Miramichi elven i New Brunswick Canada...fluen blev også fisket under vandet og virkede fint på denne måde og (lige som fluen Green Machine ligeledes virker fint sub-surface)

  Siden vandt fluen sin enorme popularitet som tørflue... og det fisket dead drift.... I Canada hvor op til 70 % af alle fisk bliver fanget på tørflue er Bomber stadig et af de mest brugte fluemønster....og canadierne går lige så meget op i kodan disse Bombers er bundet - som vi gør med vore forskellige vådfluer...

  Jeg har haft de bedst erfaringer med at fiske Bomberen og mine andre tørfluer dead-drift...det er som man kan fiske på laksen mange gange uden at forstyrre den synderlig... Dette forholder sig ikke sådan om man skater på fiskene...Da virker det som man fort tager opmærksomheden ud af laksen.

  Desuden er der ikke nær så mange større fisk der kommer til den skatende flue som den der fiskes dead drift...det er gerne den mindre grillse der kommer til den skatende flue...Men den tager ligevel samme fluen fisket dead drift.

  De større laks er som udgangspunkt langt mere langsomme end de mindre og den langsomt fiskede flue er et meget godt våben til denne fisk

  Find en stor langsom holding pools - med flere standfisk - Fisk præcist på disse fisk med dead drift Bombers eller med fluen; Monster Tube Caddis TM....du finder bindebeskrivels til denne på vor side fishmadman.com http://www.fishmadma...ube_Caddis.html .....så kan du være heldig at opleve det samme fantastiske fiskeri som i Canada..

  Grundlæggende ser jeg ingen forskel på fisket her og i Canada.. Noget super-tørfluefiskere der kommer fra Canada hertil - kun er enig i.

  Men prøv at lægge tanken om skatende Bombers væk det er ikke med denne teknik at du kommer til at tage de store kvantespring....Tørfluefiske efter laks er en præcisions sport....det kræver tålmodighed og indsigt ...til tider er det den bedste metode - andre gange kan det være en anden metode der er at foretrække...

  At kun tage tørfluen frem når inte virker - Er ikke nogen super løsning....Giv dig selv muligheden for at tilføje nye dimensioner til dit fiskeri...fisk med tørfluen når laksen er på bidet...da er tørfluefiskeri ofte også meget godt.... så vil du hurtigt få lært de grundlæggende ting i fiskeriet... Og få nok lyst til at fiske det noget oftere under andre forhold.... Således vil du være beder rustet den dag..intet virker...og du har tænkt dig at fiske med tørflue..

  På vor side www.fishmadman.com kan du også få en pdf fil til en Norsk artikel jeg har gjort om emnet samt se fler tekniske ider...og bindemønstre.

  Blandt andet kan du se hvordan jeg binder alle mine tørfluer på rør - en metode jeg har brugt siden 1995 - Det vil gøre din flue lettere - samtidig med at du kan bruge en bred vifte af kroge...frem for de store enkeltkroge disse tørfluer traditionelt er bundet på

  Venlig hilsen

  Fishmadman

  • Like 2

 15. Eg leser og blir fortalt mykje forskjellig når det gjeld fortomslenger ved laksefiske.

  I år ser eg fram til å prøve mitt nye snøre, som eg har klokketru på :thumbup: : SA mastery wet tip. Ein sinktip der synkdelen er lang, ca 4,5 meter med synkegrad 5. Då kjem eg dypt samtidig som eg lettare har kontroll på lina og kan regulere farten. Men kva lenge på fortommen bruker dykk på slike liner? Erfaringar frå folk som har testa denne lina eller tld guideline sin flyt/synk3 og flyt/synk 5 blir motatt med takk ;)

  Og i sommar har eg bestemt meg for å bruke meir tid på å fiske tørt, dvs bomber, mudler og riffling hitch. Eg har til no berre forsøkt dei to første alternativa og hadde kontakt med fisk fleire ganger. Visuelt, krevande og vanvittig spennande. Slik laksefiske skal være ;)

  Men eg sleit med at fluene drukna og ikkje laga den plogen i vannet som eg er ute etter. Eg veit ein skal bruke kort fortom når ein fisker fluer stripande, men kor kort?

  Snakker vi da 10 fot, 5 fot?

  Hei... Jeg har fisket i mange år med både tørflue og riffling hitch og har en side om begge dele på fishmadman.com..

  1) Jeg kan kun anbefale at du fisker dine Bombers dead drift - selvom den oprindelig (1960érne) var tiltænkt som comotion flue...dvs. at bli fisket med bevægelse...og faktisk også nedsunket....Så har den vundet sin popularitet ved at bli fisket dead-drift...og det ganske absolut sådan...

  Jeg bruger konsekvent poly-forfang 5 fod enten intermidiate eller hover...begge synker lidt og trækker ingen skræmmende skygge på fisken..noget der er nok så vigtigt.....men poly-forfanget har også en god evne til at pumpe fluen ud ....en god ting hvis det blæser mye og du fisker med store fluer. - Det synker ikke så meget at den trækker fluen ned

  2) Hitch fluer bruger jeg en særlig uanselig flue jeg har bundet i 20 år - hvis du skære den efter dette snit får du en top flue til hitch - du finder bindebeskrivelse her http://www.fishmadman.com/fishmadman/How_to_tie_the_V-FLY.html

  Ikke alt vand er lige godt til hitch - og en del fiskevande kræver en del indsigt og fornemmelse for line og stang.... men i hovedsagen kan man sige at din flue skal stribe i overfladen..og du må holde den så den gør det...Nogen gange må du opretholde farten ved at løfte stangen eller trække lidt i linen - Andre gange det modsatte...Men det er som udgangspunkt det rolige vand - bagkanten af poolen - etc. der virker bedst til dette....men når dette er sagt vil jeg sige at jeg lige så gene bruger den på små glatte pletter i det hurtige stryg....det kræver lidt fornemmelse.

  Forfang: her bruger jeg også poly-forfang 9 fod eller hele knudeløse tapperede forfang - prøv at undgå så lidt...hokuspokus på din line andet end fluen....ingen store loop til loop conections - røde beviklinger på enden af fluelinen...knuder på forfanget etc....det stjæler altid opmærksomhed fra din flue...noget du ikke vil undgå..

  Skriv gerne om du vil have andre råd

  Venlig hilsen

  fishmadman


 16. Sjøl takk for inspirasjon! :msn-wink:

  Jeg har bundet tørrfluer på små lightweight trebler, Hugh Falkus sea-trout special, men de blir for tunge og synker fort. Men krokene er suverene for vannfilmfiske med små våtfluer. Har ikke funnet disse krokene i handelen lengre. Noen som vet?

  Bombere og fluer med muddlerkropp flyter godt, men er jo et slit/herk å binde. Jeg leter fortsatt etter et syntetisk substiutt til mudlerkropper men har ikke funnet noe. Tips?

  Hej det er jeg der er Fishmadman fra tråden....En del år gjorde jeg tørfluer til laks med forskellig substitut af hjortehår...Kork, foam, Sundolit endog en lille cylinder af glas...Intet var synderligt godt ....og jeg gik tilbage til hår fra hjort (og rein...Du har sikkert og et skind i fjøsen...det er bare at klippe) - I 1995 gjorde jeg de første tube tørfluer - Bombers og Stoneflies...Jeg gjorde og en imitation af de store caddis insekter der findes i det meste af Nordnorge fra limnephilidae familien....Fluen er svært stor og du finder en bindebeskrivelse på http://www.fishmadma...ube_Caddis.html

  På østkysten af Canada hvor 70 % af laksene blir tat på tørflue...har denne flue (Monster Tube Caddis) blit en kæmpe sucses og regnes idag for en af de vigtigste tørfluer til storlaks....Jeg kan kun anbefaler alle at have den med til Finmarken til sommer....

  Husk at denne samt andre laksetørfluer bør fiskes absolut dead drift....Det kan godt være du har læst artikler der beskriver det modsatte eller sjøl har fanget laks på skatende Bombers...etc. men som udgangspunkt vil det være den mindre laks der tager på disse fluer...desuden fisker du de samme fisk på den samme plads - uforstyrret i timer....med dead-drift ...modsat skating der tager meget vigtig opmærksomhed ud af fisken....

  Skriv gjerne til mig om du vil vide mere om laks på tørflue

  Venlig hilsen

  Fishmadman

  • Like 1
×
×
 • Legg til ny...