Hopp til innhold
  • innlegg
    7
  • kommentarer
    12
  • visninger
    31 538

Dicentrarchus labrax en etterlengtet venn - Havabborfisketid igjen

Fly-fish

1 741 visninger

Dicentrarchus labrax en etterlengtet venn

Havabborfisketid igjen

Lørdag 30. juli var årets første havabbortur avtalt med gode venner. Kvelden før hadde Kona og jeg rådsmøte med Ulkekongen, LarsS, og ”Gammel Dansk”. Diskusjonen gikk ut på hvordan forholdene var. ”Den grønne vinteren” med mye nedbør og lav temperatur har gjort at vi ikke har sett, hørt eller lest om havabbor fangst av betydning hittil i år. Noe som tilsier at dette ikke vil bli noe stort fiskeår på havabboren. Ulkekongen hadde vært ute med båt og ekkolodd for å sjekke forholdene et par morninger: Foruten makrell (og den er det nok av.) var det helt dødt. Rett og slett lite informasjon å få tak i. Som en grei tommelfingerregel kan en si at havabboren er en godværsfisk, selv om vi får fatt en del i styggvær også. Personlig tror jeg at brå endringer i lufttrykket har mye mer å si. Havabboren har lukket svømmeblære og trenger litt tid for å tilpasse seg forandringer i lufttrykket.

At vi har tilbakelagt 2 kalde vintere og en litt slapp sommer i fjor, kan ha påvirket bestanden uten at noen kan si det med sikkerhet. Men temaet rundt gyting er noe som opptar oss mye. Reproduserer havabboren seg i vårt nærområde? I 2005 ble det påvist gyting i Masfjorden her i Hordaland, noe som er sannsynlig siden vi har observert fangst av havabbor på rundt 15-20 cm i vårt distrikt. Så vidt meg forstått gyter havabboren pelagisk (i frie vannmasser). Normalt så kommer gytemoden havabbor innover mot Vestlandet i april måned. Når den gyter vet jeg ikke helt sikkert, men i ”mitt” habitat kan det se ut som det er i juni/juli. Selv om forskerne mener april er måneden. Har ingen annen forutsetting enn observasjoner av havabbor som er tatt tidlig på sesongen (juni/juli) som kan indikere gyting på denne tiden. Helt sikkert styrt av vanntemperatur, lufttrykk og andre parametre som påvirker tidspunktet for gytingen.

Skal en lykkes med å fange havabbor er det særs viktig å kjenne til fiskens oppførsel og vaner. Vandringsmønster, matvaner, hva den spiser og når på sesongen, når på døgnet den er aktiv, oppholdssted og værforhold er noen av viktigste punktene en bør ha kjenneskap til. Forberedelser og kunnskap gjør en til en mye bedre havabborfisker på lik linje med alt annet fiske. Runar Kabbe er helt klart en føregangsperson på hva forberedelser og kunnskap betyr, og hvordan en skal gå frem for å fange havabbor på flue her i Norge. Jeg håper at de fleste følger hans eksempler med å drive C&R for å bevare denne fantastiske sportsfisken. Et par stykker er nok for meg i året til mat, resten blir satt pent tilbake igjen. På den måten sikrer vi oss en av de beste bestandene av havabbor i Norge. Snitt vekta hos oss ligger nærmere 2,5 kilo. Et snitt som vi vil gjerne beholde i lang tid fremover.

Å skrive om fisket vårt medfører en viss fare for tiltrekking av fiskere som er ute etter "trofé fisk". Gjerne det, men sett de tilbake! Hvis det er noen som tror at det er bare til å komme og fange en så må de gjerne prøve, det er ikke alltid like lett. De aller fleste vet ikke engang at havabboren eksistere i vårt habitat og de aner heller ikke hvordan de skal fange den.

Like viktig som å fiske er å ha venner som fisker…

Denne fredagskvelden ble reker, røykelaks, og krabbe ble langet innpå før vi tok oss en liten tur med fluestengene. På jakt etter laks og sjøørret i fjorden. Aner ikke hvor mye makrell vi fikk men det var mer enn 1. En herlig kveld med gode venner.

gallery_4062_385_134441.jpg

Fiskevenner og kona

Vi er i gang kl 0430 neste morgen

Brukte de 10-15 første minuttene til å sjekke om det var noe aktivitet på "hot spot" plassen vår. Mye brisling og en og annen sjøørret som drev med høydehopping, men ikke de store plogene fra jagende havabbor. Yr.no hadde lovet oss klar himmel og sol, men her var det lave skyer og temperaturen langt unna de 20 gradene de også hadde lovet. LarsS var kjapt nede på gullplassen og først i gang. Uten å få bekreftet noe annet enn at det var fortsatt makrell i fjorden. Selv ville jeg starte og fiske i et område hvor strømmen i fjorden presser vann opp i mot overflaten og dermed byttedyr samtidig. Stangen var en 9’6” # 7 med synk 4 snøre, bruker relativt lang fortom på 12-14’ for å få den rette gangen på flua. Startet med en svart tube fra Island som etterligner brisling på 5-6 cm. Brisling er mye av i fjorden for tiden, ville gjerne teste denne Islandske tuben. Etter 10 makreller og 1 sjøørret var det på tide å forflytte seg til et annet område. Inntrekk og fiskedyp ble variert hele tiden uten at det gav noen stor forskjell på ”makrellfiske”.

Tidevannet snur

Når tidevannet er på vei inn i fjorden skjer oppsamlingen av byttedyr på andre plasser. Det er viktig å være der strømmen treffer land og selvsagt i nærheten av markanten og dypet hvor havabboren kan bruke lite energi på å fange maten sin. Spesielt når vanntemperaturen er så lav som i år. Fluevalget mitt nå ble en reke med navnet Rød Røv Tandem som jeg har hatt stor suksess med tidligere år, tidlig på sesongen. Den er leddet og er mellom 10-12 cm lang. Alle synes den ser ubrukelig ut, men den nok den mest effektive havabborflua jeg har brukt. Enda jeg bytter og tester ut mye fluer, helst under flere forhold og over tid. Rød Røv Tandem er nok den mest effektive fluen når vanntemperaturen er rundt 15 grader til 18 grader i vannet på mine fiskeplasser.

Starter med å fiske dypt siden det er null overflate aktivitet og allerede på første kastet kjenner jeg et kraftig lugg i flua. Endelig noe annet en makrell. ” Gammel Dansk” har nå forflyttet seg slik at han nå står ikke så langt fra meg, men gir opp og forflytter seg tilbake til hvor vi startet dagen. I det han snur ryggen til hopper en sjøørret på langt over kiloen 5 meter fra hvor han fisket. Kunne ikke annet enn å flire litt, snakk om å forlate scenen for tidlig. Tror nesten sjøørreten viste fingeren til han.

Ny pers!

Endelig var det noe som tok, ikke sei, ikke lyr, ikke makrell men den sterkt undervurderte fisken knurr. Denne var stor! Den gav en kamp som best beskrives som ”tang i pålandsvind"... Vekta stoppet på vel 600g.

gallery_4062_385_1113626.jpg

Ny personlig rekord

Jeg fisket meg videre langs markanten samtidig jeg kunne se at brislingen sprutet opp av sjøen til tider. Kunne se at det var små sjøørret som var innom grunna og jaget brisling rundt beina mine. Moro.

Årets første!

Var kommet frem til enden av hvor det er mulig å fiske når tidevannet stiger slik som det gjorde nå. Siste kast før jeg skulle ta fatt på tilbakeveien til de andre for kaffe og litt mat. Pelma ut alt løssnøre som lå i snørekorga og startet å sveive inn. 3-4 omdreininger på snella var alt jeg klarte før noe tungt tok flua. Utraset lot heller ikke vente på seg og hele fisketuren ble med ett forvandlet fra en stor skuffelse(tross knurr rekord) til en suksess. Under kjøringen av fisken ringte telefonen, men jeg turte ikke å ta den. Ville gjerne ha denne havabboren slik at skuldrene kunne senkes.

gallery_4062_385_103403.jpg

En meget lettet fisker

Når den endelig lå i håven sprutet det melke ut av den. Det har jeg ikke opplevd før. Vekta viste 2.7 kilo som er litt over snittet vi får her. Siden det var en hannfisk og vi har som tradisjonen at ”den første” skal på grillen, ble denne tatt. Nå kunne jeg endelig ringe tilbake til de andre og litt stolt si at jeg ikke hadde kunnet svare på telefonen siden jeg kjørte på en havabbor. Vet ikke om Einstein sin relativitetsteori dekker hastigheten de andre kom i, men den var så stor at den stoppet tidevannet, måkene og andre fuglearter trakk seg skremt unna.

Melke og mageinnhold.

var det på tide med kaffe og litt mat. ” Gammel Dansk” hadde selvsagt litt ekstra med, rugbrød og ost. Setter stor pris på de stundene der vi setter oss ned og diskuterer alle former for teorier om hvorfor fiske er slik som det er. Dette er meget viktig for å kunne tilegne seg ny kunnskap og få nye ideer. Alltid noe nytt å lære eller å fundere på. At områder i håven var farget hvit av melke bekreftet tidligere misstanker om at havabboren gyter i vårt nærområde. Spennende og skulle gjerne fått det bekreftet.

Nå skulle vi finne ut hva inneholde i magesekken var og til vår STORE overraskelse var det små flyndrer.

gallery_4062_385_86042.jpg

Mageinnhold

Ulkekongen som har en del havabborer på samvittigheten, hadde heller aldri sett noe lignende før.

Også nytt for året, kan det være temperaturen i vannet som gjør at den spiser ”billig” på bunnen og ikke har startet jagingen på brisling enda? Hadde nesten forventet taskekrabber i magesekken.

Spådom for sesongen 2011

Nå trenger vi noen perioder med varmt vær for å øke temperaturen i fjorden slik at trivsels temperatur for havabboren blir bedre. At havabboren er der er vi sikre på, men jeg tviler på at det blir lett å fange den. Meldingene fra Oslofjorden er at havabboren der er også nesten fraværende og det lover ikke bra. Men på en annen side kan det være at den kommer inn til kysten litt senere i år enn normalt siden vanntemperaturen er så lav. Sulten blir den til slutt og brislingen er på plass, det vil jeg også være.

Skitt fiske! Og håper at noen kan plukke opp noen ideer fra der vi holder på med.

Fotograf er LarsS0 kommentarer


Recommended Comments

Ingen kommentarer å vise

Gjest
Legg til en kommentar...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Laster...
×
×
  • Legg til ny...