Hopp til innhold
  • innlegg
    7
  • kommentarer
    12
  • visninger
    31 538

54 gram - 54 tunge gram - Sjøørretkonkurransen i Tønsberg 2011

Fly-fish

1 645 visninger

54 gram - 54 tunge gram

Sjøørretkonkurransen i Tønsberg 2011

Den årlige turen til Sjøørretkonkurransen i Tønsberg stod igjen på programmet. Turen startet tidlig hjemme på fredagsmorgen fra Etne. Forberedelsene begynte flere uker tidligere og alt utstyret var forberet og pakket. Godt 5 timer senere var jeg fremme hos min svoger Islendingen i Holmestrand med en god storm i medvind på turen. Det var veltet trær over alt, men ingenting kunne stoppe meg for å komme over til Vestfold. Motivene var flere, en ting var sjøørretkonkurransen men minst like viktig var at jeg skulle treffe Eirik the Viking som skulle overlevere 2 nye Orvis Helios stenger til meg. De er beste som finnes (helt objektivt) og hadde jeg ikke hatt verdens snilleste og flotteste kone ville jeg sovet med dem. Gode til å fiske med er de også ;-).

Ut på kvelden var gjengen igjen samlet, Islendingen, Valpen, Ulkekongen og jeg. The dream team. Taktikk, utstyr, værmeldinger, flo & fjære, vind, lufttemperatur, vanntemperatur og strømforhold ble grundig gjennomgått. På tross av alt dette bestemmer vi oss for å reise til Natholmen igjen. En plass som vi har vært på flere år og som vi kjenner godt også. Fakta forblir fakta…

Klokken 1042 går vi igjennom porten til Furustrand Camping, litt lite folk synes vi. Kan føle at fokuset øker, verdens rundt forsvinner og alt handler om den sølvblanke fisken, sjøørreten. Kaffe og vafler blir inntatt, rusler litt rundt for å se om en treffer noen kjente. Amund og Vebjørn, to fremadstormende ungdommer som allerede har gjort seg bemerket i fluefiskemiljøet fikk jeg også en prat med. Dette er gutter som vi alle kommer til å høre mye av i fremtiden.

Endelig går startskuddet, fiskekort blir stemplet og vi er i gang. Som vanlig starter turen vår med den årlige visitten til Skittfiske. Alltid like gledelig å møte den litt kortvokste Finnmarkingen, Steve. En time senere var jeg ute av butikken med ”stuff” som jeg ikke ante jeg trengte en gang. Ikke rart at vi får kaffe der. Men et nytt tips om fiskeplass ble det også ut av det. Proviant ble stuet inn i bilen og Natholmen neste.

Natholmen 2011.

Tror ikke det lønte seg å skrive om Natholmen i fjor. I år var det tettere med fiskere enn hva Paven klarer å samle på Petersplassen på Påskeaften. Vet ikke om dere fra Lillestøm fikk fisk i år? Vannet var brunt som kaffe latte og sannsynligvis var ikke forholdene optimale i år på Natholmen. Tilbake i bilen satte vi kursen mot plassen som den litt kortvokste Finnmarkingen tipset oss om. Og ikke lenge etter var vi på plass.

Like sør for Røros og vest for Göteborg

Utstyr ble rigget, kjapt delte vi oss i 2 grupper. Her var det mye som skulle undersøkes før kveldmørke kom. Leopardbunn, sandstrender, sund og fiskeplass etter fiskeplass.

116727_s.jpg

Leopardbunn

Stemningen steg noen hakk når vi også hadde perfekt pålandsvind. Traff et par andre fluefiskere fra konkurransen som var på vei bort. Dermed hadde herligheten for oss selv. Et par timer senere og etter det verste fisketrykket hadde gitt seg var det på tide med samling og kaffe. Fisken hadde vi ikke funnet. Mens vi satt der kom det en innfødt med slukstanga si midt i ”vårt” fiskeparadis. Hjemme ville jeg ha blitt deppet, men her tok jeg det som et godt tegn. Samtidig observerte jeg et annet område 3-400 hundre meter lengre borte hvor det så ut som at 2 strømmer traff hverandre innenfor en holme. Lovende tenkte jeg mens jeg ruslet bortover mot min nye plass.

116722_s.jpg

Kan det bli bedre?

Ikke før jeg hadde gjort meg klar kom slukfiskeren og stilte seg opp 30 meter lengre bortenfor meg. Maken tenkte jeg og ikke lenge etterpå fikk han en liten tass på et par hundre gram. Med stor glede kunne jeg se at han behandlet riktig og den ble satt tilbake igjen, dette var helt klart ikke en nybegynner. Minutter senere gjentok historien seg. Og igjen, men nå var det mer spenn i stangen hans. En utmerket anledning til å bryte ”isen”. Med håven i hand spurte jeg om jeg skulle håve den for han. Ja, gjerne var svaret. Ikke lenge etter lå den i håven, en feit 400g som var huket i sporen, ikke rart at så ut som den var større.

Jan Olav – En fremmed fiskesjel.

Nå gikk parten lett, selvsagt spurte jeg om gode sjøørretplasser i området. Ikke før jeg fortalte at jeg var fra Vestlandet og fisket i Vestfold 1 gang i året startet det å løsne litt i tungebåndene til Jon Olav. Først da vi fant ut at Jon Olav fisket i Haukelitraktene som jeg kjenner som min egen bukselomme ble det fart i bytte av gode fiskeplasser. Notatboken min ble fylt med ukjente stedsnavn og tips. Og en avtale om å bruke han som guide til neste år ble avtalt. Snakk om lykketreff.

Fast fisk!

Ikke før min nye ”guide” var reist hjem lugget det godt i fluen min. Jeg fisket med en børstemark som var på omtrent en halv sanglengde lang. Lugg på lugg, men ikke en som satt. Byttet om til en grønn wolly bugger og på første kast satt den. En syyyltynn, full av granmerke på 600g. Fisken er funnet! Sekunder senere sender jeg SMS til resten av gjengen. På lang avstand kan jeg se de komme galopperende som de deltok i et løp på Bjerke travbane. Samtidig fikk jeg en liten til som var på samme lengde som børstemarkene mine. Valpen kom først siden han verken røyker eller finner ut å bære sekken min motsatt vei til bilen. Av og til underes en. Islendingen og Ulkekongen har tapt flere veddemål med å slutte å røke, men det ser ut til at det ikke hjelper. Neste veddemål skal inneholde en solid straff ;-). Valpen fikk fisk på første kast og hans første sjøørret på flue var et faktum. Når den i tillegg ble tatt på sine egen Krafla flue var det en meget fornøyd fluefisker som stod ved min side. At fisken var 150g betyr lite i en slik situasjon. 50 til 100 meter lengre ute i sundet var det mye aktivitet å se.

Børstemark.

Nå roet det hele seg igjen og dermed kom sekker, telt og kaffe på plass. Satt der med kjeften full av grillpølse når kom det fra Islendingen. HAR ANN! Denne var helt klart mye større en de ”brislingene” som var tatt tidligere. Pløsa forsvant ned i gapet som en utsultet havmåke skulle ha svelt den. Trygt havnet den i håven, vekta stoppet i håven på vel 800 gram.

116724_s.jpg

75 års fiskeerfaring oppsummert

Det veltet med børstemark ut av den. Høflighet fikk være høflighet, nå gjaldt det å være rask. Minutter senere smalt det i flua og her var det fart. Denne kunne bikke kiloen tenkte jeg samtidig som jeg kjørte den hardt inn. Da en feit 800g (med mine objektive fiske øyne) lå i hoven, kjapt kom det fra Islendingen: ”Minst 50 gram mindre enn min.!” Samtidig som han løsnet en 200g av kroken. Angsten for 12 måneder med påminnelser om dette flimret foran øyene mine.

116721_s.jpg

Gleden skal en ikke klage på

Fiskelivet kan være brutalt til tider. Ulkekongen og Valpen overtok nå godplassen uten hell og jeg var trøtt etter en lang dag i solen.

116723_s.jpg

På tide å legge seg

Vekker klokken ble stilt til 0420 og soveposen ble dratt over hode.

Morgenbetet og en ny landskonkurranse.

Først oppe som vanlig og dermed hadde jeg hele stranden for meg selv. Var ganske sikker på at storfisken skulle være inne på grunna og varma seg. Ingenting. Kunne høre at Valpen var på vei ut av teltet sitt. Mørke hadde ikke helt slippet taket og Valpen oppdaget ikke meg før det nærmere var gått 10 minutter enda han ikke var lengre borte en 15 – 20 meter. En skal ikke skremme fisken. Både Valpen og Islendingen hadde tatt sine ørreter på Krafla Rosa kvelden før. Dermed kom dette mellom Norge og Island på banen igjen. Og dermed startet den evig gående landskampen. Valpen fikk først en ny tass på 200g og jeg kontret umiddelbart med 3 stykker på god ”Norsk” Cdc reke. Islendingen fikk ikke noe, det samme var det med Ulkekongen som er tysk. I min villfarelse gav jeg han en Krafla rosa siden jeg selv aldri kunne bruke den i denne kampen. Minutter etterpå hadde Ulkekongen endelig fast fisk, blank var den og.

116725_s.jpg

Sildekongen, eller en bortkommen tysker?

SILD!!! Sist år klarte han å få tangulke og nå sild. Vet ikke helt hvordan han får det til, men en ny art på flua var det. 20 minutter senere var også 4 sjøørreter på CVen hans, men alle var i 200g klassen.

116728_s.jpg

Ulke(silde)kongen i sitt ess

Litt senere på dagen fikk jeg en til på børstemark. Dermed ble stillingen til slutt 6 til Norge og 8 + 1 sild på den internasjonale sammensatte Kraflalaget. Med andre ord, det måtte 3 stykke til for å slå en tradisjonell norsk sjøørretfisker. ;-)

Delinnveiing og 54gram

Islendingen og jeg måtte en tur innom sekretariatet for å få avgjort ”striden” om hvem som fikk størst fisk kvelden. Innerst inne viste jeg at jeg hadde tapt, men håpet skal en aldri legge i fra seg. I bilen var det brunørretfiske som var tema, både her hjemme i Norge og på Island. Kun en fisk var levert inn før oss denne morningen. Litt over halvkiloen. Islendingen var først ute. Vekta stoppet på 766 gram. Holdt k-faktoren? 0.97. Min tur og sannhetens øyeblikk: 712 gram. NEI!!! 54gram for liten. K – faktor p 1,11 var nå et lys punkt. Men 12 måneder med stadig påminnelser står foran meg. Lederfisken var ikke mer enn vel 1,5 kilo og enda noen timer igjen. Men puffen var gått litt ut av ballongen nå og fiske ble så som så.

Til ettertanke.

Litt ”latskap” og for lite søkende med metoder denne gangen. Forholden var slik at det burde vært fisket gjennom mesteparten av natten. Bruke kun intermediate snøre denne gangen noe som jeg viste ikke var helt optimalt. Børstemark bør vel fiskes med laaang fortom og flyt. Spesielt når en vet at det var sverminger i området. Slik vil det alltid være i etterpå klokskapens vitenskap. 7. plass til Islendingen (Åpen klasse), 9 plass på meg (flueklasse). Hver sin kniv for største fisk på delinnveing må vi si oss passe fornøyde i år også. Og en takk til arrangøren som har hevet minstekravet til k-faktoren i år.2 kommentarer


Recommended Comments

Gjest
Legg til en kommentar...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Laster...
×
×
  • Legg til ny...